Chalottes søn er transkønnet - i dag fik hun støtte fra hundredvis

Hundredvis deltog lørdag i West Coast Pride i Ringkøbing for at vise deres støtte til mangfoldighed.

2:26
Chalotte Rahbek deltog selv i Priden.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Regnbueflag, farverige kostumer og højt humør.

Lørdag eftermiddag blev den første Pride-parade under West Coast Pride en realitet, da hundredvis af deltager bevægede sig ud på en godt to kilometer lang rute gennem Ringkøbing, hvor man hyldede mangfoldighed og demonstrerede for rettigheder. 

Men for Chalotte Rahbek var Priden ikke kun en markering og en demonstration. Det var også en Pride med betydning for hendes transkønnede søn. 

- Det er så fantastisk. Man kan ikke lade være med at blive helt rørt, forklarer hun om de hundredvis af fremmødte.

Hendes søn Noa er i dag 18 år, men oplevede ifølge hende en svær tid i folkeskolen med mobning. I dag kæmper han ifølge Chalotte Rahbek mod en depression, der er opstået fordi skolen ikke gav rum til én som ham. 

-  Hvis jeg bare kan gøre, at ét barn har det nemmere, så er min sag fuldendt, forklarer hun. 

Det er første gang, at Pride bliver holdt i Vestjylland.
Det er første gang, at Pride bliver holdt i Vestjylland.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

- Det er rigtigt vigtigt arrangement. Vi har brug for, at der er mere fokus på forskelligheder i skolerne, så dem der ikke er som alle andre får bedre præmisser, understreger Chalotte Rahbek. 

Vi er langt, men ikke i mål

Lørdagens Pride er en del af West Coast Pride, der blev skudt i gang i starten af august. Igennem en række arrangementer sætter man fokus på rettigheder og trivsel for forskellige seksualiteter og kønsidentiteter.

- Det går rigtig godt i Danmark. Men der er stadig skridt, vi skal tage, lyder det fra Emil Sloth Sig, der er frivillig forperson for West Coast Pride.

Han peger på, at særligt folkeskolen på nogle punkter har svært ved at rumme LGBT+-personer. Det bliver bakket op af en undersøgelse fra LGBT+ungdom, der i foråret udgav en undersøgelse, der viser, at 4 ud af 10 LGBT+-elever i folkeskolen mistrives

Konkret peger Emil Sloth Sig på, at lørdagens Pride skal hjælpe med at give vestjyderne et bedre sprog til at tale om kønsidentitet og seksualitet. 

- Hvis man skal lave et mangfoldigt samfund kræver det indhold. Det hjælper vi med ved at få en samtale i gang med, forklarer han og fortsætter:

- Langt de fleste er ikke fordomsfulde. De skal bare have et sprog til at snakke om det.

Med til dagens Pride var også Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester Hans Østergaard (V). 

Han understreger, at LGBT+-personer i Danmark generelt har fået det bedre. Alligevel erkender han, at kommunen kan spille en rolle for deres selvværd. 

- Det er noget, hvor vi også kan gøre en forskel, fremhæver han. 

Ifølge borgmesteren drejer det sig blandt andet om skolerne. Konkret forsikrer han, at kommunens Børne- og Familieudvalg i løbet af efteråret skal drøfte problematikken. 

- Vi er nået rigtig langt, men det er stadig en vigtig dagsorden, siger borgmesteren. 

For Chalotte Rahbek handler det Priden netop om at sætte fokus på dagsordenen og de fremskridt, der har været. 

- Der er mange andre som Noa, selvom man sommetider har følt, at han var den eneste. Men det bliver mere synligt i Vestjylland, når man sætter det på pogrammet som i dag, siger hun. 

Priden var godt to kilometer lang.
Priden var godt to kilometer lang.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST