Noldes hjemkomst blev fejret for fyldt kirke i Ølstrup

Nolde-maleriet har været væk fra Ølstrup Kirke i over fem år. I dag kom det hjem, og der var godt fyldt op på kirkebænkene, da det nyrestaurerede maleri blev afsløret for menigheden ved dagens gudstjeneste.

Biskop Elof Westergaard stod for dele af gudstjenesten og genindvielsen af Nolde-maleriet Middag i Emmaus. Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Det stjålne Emil Nolde-maleri er tilbage i Ølstrup Kirke, og det blev i dag fejret.

Der var fyldt i den lille kirke mellem Ringkøbing og Videbæk, da gudstjenesten og genindvielsen af maleriet blev en lykkelig slutning på fem dårlige år for Emil Noldes maleri Middag i Emmaus.

- Vi regnede jo ikke med, at vi fik den igen. De kunne lige så godt have brændt den, så det er fantastisk, at den er kommet tilbage igen, siger Børge Kjeldgaard fra Ølstrup, der er fast kirkegænger.

Læs også Nolde tilbage i Ølstrup Kirke: Det havde vi aldrig regnet med

En del af byens historie

Efter gudstjenesten var der ingen tvivl om, at kirkegængerne var glade for, at en del af byens historie er vendt tilbage - nu i bedre stand end før.

For en af de besøgende har maleriet en helt speciel betydning.

- Det betyder, at vi har fået noget tilbage, som min mands bedstefar var med til at skaffe til Ølstrup for så mange år siden, fortæller Margit Knudsen fra Ølstrup, der går i kirke hver søndag.

Det var Ribe Stifts Biskop Elof Westergaard, der stod for en del af gudstjenesten, da maleriet også har en helt særlig betydning for ham.

Læs også Dyrebart Nolde-maleri restaureres efter tyveri: - Det er en fantastisk opgave

- Allerede da jeg var dreng, var jeg her for at se billedet med min far, så den har fulgt mig hele livet, fortæller Elof Westergaard.

Han kalder maleriet et betydningsfuldt værk i dansk kirkekunst

- Det har heldigvis fået en lykkelig slutning. Det var jo rystende, at den blev stjålet, og en enorm stor glæde, at den blev fundet igen.

- Den er blevet restaureret og lyser på en anden måde end før, så det er dejligt, at den er på sin plads igen, siger Elof Westergaard.

04:24

Maleriet måtte så grueligt meget igennem inden det kom hjem til Ølstrup Kirke efter fem et halvt år.

Luk video