Lavere priser på vindmøller tærer på Vestas' overskud

Overskuddet i Vestas faldet med knap 24 procent, viser regnskab, der er offentliggjort torsdag morgen.

Foto: Arkiv

Lavere priser på vindmøller presser indtjeningen hos Vestas, der i 2018 måtte se overskuddet falde knap 24 procent til 5,1 milliarder kroner. Det viser vindmølleproducentens årsregnskab, der er offentliggjort torsdag morgen.

Vestas' omsætning steg i løbet af 2018 en smule til 75,6 milliarder kroner. Mens indtjeningen er skrumpet, kan Vestas til gengæld glæde sig over, at antallet af nye ordrer var rekordhøj i 2018.

Samlet fik vindmølleproducenten ordrer på nye møller til en samlet kapacitet på 14.214 megawatt. Det er en fremgang på 27 procent sammenlignet med sidste år.

Topchef: Enorme vækstmuligheder

Vestas-topchef Anders Runevad mener, at prisfaldene på vindmøller åbner muligheder fremadrettet.

- I 2018 manifesterede vindenergi sin position som den billigste energikilde i mange dele af verden, hvilket skaber enorme vækstmuligheder for industrien på lang sigt og hård konkurrence på kort sigt, siger han i en kommentar til regnskabet.

For 2019 forventer Vestas en højere omsætning end året før. Vindmølleselskabet varsler dog samtidig, at indtjeningen igen kan komme til at falde.

Overskudsgraden - hvor stor en andel af omsætningen der er tilbage, når regningerne er betalt - forventes at lyde på 8-10 procent mod 9,5 procent i 2018.

Analytiker: Omkostninger skal presses ned

Paradokset mellem mange ordrer med lavere priser vil ifølge Sydbanks analytiker Jacob Pedersen fortsætte i 2019.

- Vestas lander væsentligt flere ordrer end forventet. Det er godt for 2019, siger han.

- Bagsiden af medaljen er det prispres, som har betydet lavere priser på de ordrer, man har vundet i 2018. Det giver sig udslag i, at indtjeningen ikke bliver helt så forventet i 2019.

Vestas løsning bliver ifølge Jacob Pedersen at presse omkostningerne ned.

- Man arbejder med modulopbyggede møller - sådan lidt en legoklods-opbygning af vindmøller, siger han.

- Det kommer til at sænke omkostningerne for Vestas, men kommer også til at give nogle mere effektive vindmøller, så Vestas kan beholde sit forspring på landjorden.

Læs også Vestas vil have Helle Thorning-Schmidt i bestyrelsen