Venstremænd var i strid for 24 år siden: - Sådan kommer I videre

Martin Merrild og Knud Munk Nielsen ved, hvordan man finder hinanden efter et blodigt internt opgør. De to var i 2000 direkte duellanter i det daværende Ringkjøbing Amt.

To venstremænd, Knud Munk Nielsen og Martin Merrild, giver deres bud på, hvordan man bedst kommer videre efter en intern politisk magtkamp.
To venstremænd, Knud Munk Nielsen og Martin Merrild, giver deres bud på, hvordan man bedst kommer videre efter en intern politisk magtkamp.
Foto: Grafik: Claus Klok, TV MIDTVEST

De sluttede godt nok med at give hinanden hånden. Men der venter formentlig et større arbejde med at genrejse tilliden for Poul Berggreen og Anders G. Christensen, der begge rakte ud efter pladsen som Venstres spidskandidat i Region Midtjylland.

TV MIDTVEST fulgte dem begge i vejen frem til kampvalget, og det var tydeligt, at parterne så vidt forskelligt på partiets politiske linje i regionsrådet. 

Selvom kampen var benhård sidder Anders G. Christensen og Poul Berggreen fortsat i samme gruppe i regionsrådet - og de har begge givet udtryk for, at de vil forsøge at få et samarbejde op at stå. 

Og det kan faktisk godt lade sig gøre. Sådan lyder det fra to forhenværende politikere, som stod i en identisk situation for 24 år siden. 

- Der er det mærkelige med politik, at når der er truffet en afgørelse, så er der en ny verden. Også selvom det har været voldsomt dramatisk og personligt. Sådan siger den i dag 86-årige venstremand, Knud Munk Nielsen, der selv i flere omgange har oplevet interne slagsmål.

Det handlede om amtsborgmesterposten 

I 2000 havde Knud Munk Nielsen fra Bording siddet som amtsborgmester i Ringkjøbing Amt i knapt fire år. 

Her var han kommet i modvind på baggrund af den såkaldte EURA-sag, som handlede om ansættelsesforholdene for en gruppe lobbyister. 

Derfor anbefalede flere lokale venstrekredse i det daværende amt, at der blev fundet et nyt bud på en amtsborgmester. 

Den chance greb partifællen og amtsrådskollegaen Martin Merrild fra Hjerm.

- Da det blev offentliggjort, at jeg stillede op, blev Knud sur. Det forstod jeg godt, men jeg var overbevist om, at hvis ikke jeg gjorde det, så ville en anden stille op. Og jeg havde lyst, siger Martin Merrild. 

Det var bestemt heller ikke efter Knud Munk Nielsens hoved, at han skulle ud i kampvalg om spidskandidaturet til den post, han var glad for at have. Men allerede inden valget, inviterede han Martin Merrild ind på sit kontor. 

- Knud ville have at vide, om jeg mente alvorligt, jeg ville stille op. Og så sagde han, at han håbede, vi kunne føre kampen i øjenhøjde, husker Martin Merrild. 

Knud Munk Nielsen har samme erindring.

- Vi valgte at sige, at vi skulle kunne se hinanden i øjnene bagefter, fortæller han.

2:25


Udfordreren tabte

Da det endelige slag skulle stå den 4. september 2000 endte det med en kneben sejr til Knud Munk Nielsen. Herfra skulle han sammen med Martin Merrild forsøge at finde fælles fodslag.  

- Der handler politikere forskelligt. Der er masser af eksempler på, at vinderen hugger hovedet af taberen. Jeg mener, det vil forpeste en venstregruppe, hvis man på den måde fører krigen videre, siger Knud Munk Nielsen.

Den i dag 69-årige Martin Merrild er ikke uenig.

- Det gode råd er, at de skal sætte sig ned og lukke døren og så drøfte med hinanden, om de kan undgå at køre på hinanden, siger Martin Merrild.

Efter valget i 2000 fik Martin Merrild lov at blive opstillet som nummer to på venstres liste ved det efterfølgende Amtsrådsvalg. 

Det blev begyndelsen på et samarbejde, der førte de to venstrefolk tæt sammen.

- Det er umiddelbart sjovest for ham, der vinder, det er klart. Men vi fik hurtigt skabt en ro, og Martin blev gruppeformand i vores gruppe. Der fik vi et fantastisk samarbejde de næste fem år, husker Knud Munk Nielsen. 

- Min oplevelse er, at vi kom ud af det på en måde, hvor vi styrkede Venstre, fordi vi kunne enes. Dermed kom vi til at fremstå som et parti med solide kræfter og stor opbakning, siger Martin Merrild. 

Når det gælder Anders G. Christensen og Poul Berggreen, som var i kampvalg tirsdag aften, er Knud Munk Nielsen også klar i mælet. Det kræver gensidig respekt, hvis de skal komme sikkert videre sammen.

- Man skal ikke føre krigen videre. Den må stoppe af hensyn til partiet. Der påhviler en forpligtelse begge steder, slutter den forhenværende amtsborgmester.

TV MIDTVEST fulgte Poul Berggreen og Anders G. Christensen, da de med forskellige taktikker forsøgte at blive Venstres spidskandidat i Region Midtjylland: