Unge vender ryggen til sygeplejerskeuddannelsen: - Det er meget alvorligt

Endnu engang falder antallet af ansøgere til landsdelens sygeplejerskeuddannelser.

5:25
Værst er det i Silkeborg, her har 287 i alt søgt ind for at blive sygeplejerske mod 514 sidste år, og det giver altså et fald på 44,2 procent.
Foto: VIA University College

- I sundhedsvæsnet får vi får problemer med de behandlinger, vi skal have, hvis vi bliver syge. 

Harald Mikkelsen, der er rektor ved VIA University College, er noget bekymret over ansøgningstallene for landets sygeplejerskeuddannelser. 

Over hele Midt- og Vestjylland er der tilbagegang i antallet af ansøgere, når det gælder uddannelsen til sygeplejerske. 

- Der er ingen tvivl om, at den mangel vi har set i sundhedsvæsnet, den bliver værre. Og den bliver markant værre, hvis det her fortsætter, siger Harald Mikkelsen. 

Harald Mikkelsen står ikke alene med sin bekymring. Også hos Dansk Sygeplejeråd kigger de skeptisk på de kommende år.

- Når vi ser ind i 2025, mangler der omkring 6000 sygeplejersker. Samtidig mangler der SOSO-assistenter, læger og bioanalytikere. Man er nødt til grundlæggende at gøre noget, siger Anja Laursen, kredsformand Dansk Sygeplejerråd Midtjylland. 

Rektoren ved VIA University College mener, politikerne må tage affære, hvis der skal rettes op på sygeplejerskeproblematikken
Rektoren ved VIA University College mener, politikerne må tage affære, hvis der skal rettes op på sygeplejerskeproblematikken
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Både Harald Mikkelsen og Anja Laursen mener, der skal gribes ind politisk, hvis der skal tages livtag med problemet. Det kan uddannelsesordfører fra Det Konservative Folkeparti, Gitte Willumsen, godt se et perspektiv i. 

- Det skal helst være sådan, at man vælger sygeplejerskeuddannelsen, fordi man har lyst. Men der godt gøres mere for at trække nye til, og det tror jeg også, vi kommer til at kigge på, siger Gitte Willumsen.