Kritik af Region Midtjyllands indkøbsvaner: - Det vælter stadig ud af skabet med dårlige sager

Region Midtjylland har tidligere fået kritik for deres måde at købe ind på. Nu rettes der igen kritik af regionen fra flere sider.

3:25
Det får nu regionsråds-politiker Anders G. Christensen til at lange ud efter Region Midtjylland
Foto: TV MIDTVEST

Nu er Region Midtjylland igen kommet i søgelyset for deres indkøbsvaner i forbindelse med corona.

Og det er ikke første gang, at historier om manglende udbud havner på forsiderne.

I februar sidste år blev Region Midtjylland sat til at finde den billigste leverandør af kviktest, men her endte de med at vælge det allerdyreste tilbud uden at lave en udbudsrunde.

Og kort før jul sidste år købte Region Midtjylland 65 millioner selvtests til 1,4 milliarder kroner. Heller ikke denne gang sendte de det i udbud først.

Og nu viser det sig, at region Midtjylland, på vegne af den danske stat, har købt 43 millioner coronatests for 825,5 millioner kroner.

Regionen har købt dem af et engelsk ejendomsfirma, skriver Politiken i dag.

Flere problematiske forhold

Det får nu regionsråds-politiker Anders G. Christensen til at lange ud efter Region Midtjylland.

- Jeg synes, det er stærkt problematisk, at man undgår udbudsregler, handler med et firma som ingen kender indenfor den branche, der handler med testudstyr - tilmed til en pris, som når jeg spørger i markedet, er noget over det, som man kan købe til, fortæller gruppeformanden for Venstre i Region Midtjylland til TV MIDTVEST.


Faktisk havde han allerede sendt en mail afsted til regionsrådsformand Anders Künau for en uge siden, men nu er mere kommet til.

- Regionsrådet fik den første orientering i april sidste år, at der muligvis var noget her, som ikke var efter bogen. Og det vælter stadig ud af skabet med dårlige sager et år efter, påpeger Anders G Christensen.

Firma ikke godkendt leverandør

Region Midtjylland har under pandemien fungeret som indkøber på vegne af den danske stat, hvor regionen har anskaffet testudstyr, som blandt andet er blevet opbevaret på lageret i Horsens.

Siden december 2020 er der blevet brugt 9,3 milliarder kroner på test og kvikcentre. Det viser tal fra regionen.

Medical Supplies Direct står bag den største ordre i november og december, hvor selvtests skulle leveres til danske skoler, plejehjem og hospitaler.

Så sent som i forrige weekend ankom der udstyr til Billund Lufthavn med 2,5 millioner hjemmetests fra netop firmaet.

Men det er ikke registeret som godkendt leverandør af medicinsk udstyr i Danmark og EU, og regionen har aldrig sendt det i udbrud.

- Jeg synes, der er gået lidt Klondyke over det her. Det er gået alt for stærkt, og dermed er der en lang række regler, som er blevet brudt, og det er både forsynings- og kvalitetssikkerhed. Det er også reglerne for udbud, - og det er i sig selv problematisk, men det betyder så også, vi måske har betalt dobbeltpris for de her testkits, vurderer Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved SDU.

Spørgsmål: Men er det ikke fair, at det går lidt stærkt, når man skal teste og af med corona?

- Jo, men ikke så stærkt. Min mor lærte mig, at hastværk er lastværk, og det synes jeg, det her tilfælde bekræfter.

Kühnau er tavs

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra regionsrådsformand Anders Kühnau (Socialdemokratiet) og koncerndirektør Anders Kjærulff, men ingen af dem har ønsket at stille op til interview i dag.

Spørgsmål: Er der noget, der berettiger den måde, man har handlet på? Corona har været en uvant situation, vi aldrig har stået i før, og der skulle handles hurtigt.

- Men det berettiger jo ikke til, at man slettet alt muligt gængs lovgivning. Altså, fordi der er corona, berettiger det heller ikke til at køre stærkere på landevejene, lyder det fra Anders G Christensen.

Derfor kræver han også hurtigt svar på sit spørgsmål:

- Er det Region Midtjylland eller Justitsministeriet, der har klokket i det. Det ansvar, synes jeg, vi skal have placeret.