Inhabil på grund af en paragraf: Venstre vil have ændret loven

Sagen om Ulrich Fredberg fortsætter. Nu kræver Venstre en lovændring for at undgå, at flere bliver erklæret inhabile.

Regionsrådsmedlem Ulrich Fredberg (V) er af direktionen i Region Midtjylland blevet erklæret generel inhabil. Problemet er, at han som ledende overlæge vil komme til at sidde med i regionens hospitalsudvalg, og det er i strid med loven, mener regionen.

Men det må betyde, at der er noget galt med loven, melder Venstres gruppeformand nu ud.

- Det er helt urimeligt og uhensigtsmæssigt, at juraen skal tolkes på denne måde, siger Carsten Kissmeyer.

Umuligt at stemme imod

Professor i statsforvaltning på Aalborg Universitet, Sten Bønsing, siger til Midtjyllands Avis, at de 41 politikere i Region Midtjylland vil handle ulovligt, hvis de vælger at stemme imod Ulrich Fredborgs inhabilitet.

quoteDet er helt urimeligt og uhensigtsmæssigt, at juraen skal tolkes på denne måde.

Carsten Kissmeyer (V)

- Politikerne løber den risiko, at deres beslutning vil blive erklæret ugyldig, vurderer han.

Et problem, erkender Carsten Kissmeyer.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi hos Venstre gerne vil have Ulrich Fredberg i hospitalsudvalget. Vi kan selvfølgelig ikke bede regionsrådet om at stemme imod lovgivningen, men vi har heller ikke lyst til at erklære Ulrich Fredberg inhabil. Så der må en lovændring til, siger han.

Juraen kommer i vejen

Problemparagraffen hedder § 29, stk. 2 i Kommunestyrelsesloven, der også omfatter regionsråd. Her står der at "medlemsskab af et stående udvalg er udelukkende for ansatte, der i øvrigt har ledende administrative funktioner inden for et forvaltningsområde, der hører under udvalget". Ulrich Fredberg er ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, og er derfor udelukket fra hospitalsudvalget på grundlaget af paragraffen. Han må dog gerne sidde med i regionsrådet, som beslutter, hvad der skal ske på sundhedsområdet.

- Mange mennesker kan blive ramt af den her tolkning, og det er skudt helt ved siden af. Jeg synes, det vil være en god idé at spørge lovgiverne, om det her er det, de har ment med paragraffen, siger Carsten Kissmeyer.

Ifølge Carsten Kissmeyer vil regionsrådet sætte sig sammen og drøfte situationen i morgen, tirsdag.

Den 31. januar skal der tages endelig stilling til, om Ulrich Fredberg er inhabil eller ej.


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Politik.