Overlæge erklæret inhabil: Venstre klager over afgørelsen

Direktionen i Region Midtjylland mener ikke, at Ulrich Fredberg kan sidde i hospitalsudvalget. Et demokratisk problem, siger Venstres gruppeformand.

Ulrich Fredberg er ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg. Og nyvalgt medlem af det midtjyske regionsråd for Venstre.
Ulrich Fredberg er ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg. Og nyvalgt medlem af det midtjyske regionsråd for Venstre.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Kan man både være ledende overlæge og medlem af hospitalsudvalget i Region Midtjylland?

Nej, lyder det fra direktionen i Region Midtjylland, som mener, at Venstres nyvalgte regionsrådsmedlem, Ulrich Fredberg, vil være inhabil i udvalget.

Men den afgørelse vil Venstre ikke finde sig i, siger partiets gruppeformand Carsten Kissmeyer til tvmidtvest.dk.

- Vi er slet ikke enige i direktionens vurdering og laver nu en anden indstilling, som vi beder tilsynsmyndigheden Ankestyrelsen tage stilling til, siger Kissmeyer.

Demokratisk problem

Ulrich Fredberg, der fik 9604 personlige stemmer ved valget den 21. november, er ledende overlæge på Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg.

Efter valget blev forvaltningen i regionen bedt om at vurdere hans habilitet og nåede altså frem til, at han vil være inhabil i hospitalsudvalget - en indstilling som Ankestyrelsen har nikket ja til.

Men Venstre er altså af en helt anden opfattelse.

- Jeg er helt med på, at Fredberg ikke skal være med til at afgøre sager om det center, som han er leder af. Men i mine øjne er han - i gåseøjne - en lille fisk i det store spil. Han har ingen tværgående ledelsesopgaver og er tredje niveau under direktionen. Der er flere hundrede på det niveau i regionen, og jeg synes, at det er et demokratisk problem, hvis man udelukker dem fra det politiske arbejde, siger Kissmeyer.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (A) siger til tvmidtvest.dk, at der ikke er tale om en politisk sag, og at han derfor ikke har en holdning til sagen. Han noterer sig, at Venstre nu vil sende en ny indstilling til Ankestyrelsen - og håber, at styrelsen kan nå at give en tilbagemelding, inden sagen skal behandles i regionsrådet den 31. januar.

Glad for opbakningen 

Det er i sidste ende regionens politikere, der skal afgøre, om Fredberg kan sidde i hospitalsudvalget. Carsten Kissmeyer fortæller, at han har fået flere tilkendegivelser fra politikere i andre partier, der deler Venstres opfattelse af sagen.

Selv siger Ulrich Fredberg, at han er glad for, at Venstre nu sender en anden indstilling til Ankestyrelsen, og han fortæller, at han har fået stor opbakning fra både blå og røde politikere i regionsrådet.

Han afviser også klart, at han skulle være inhabil i hospitalsudvalget.

- Det er ikke mig, der sidder og styrer sygehuset i Silkeborg. Alene i Hospitalsenheden Midt er der 50 ansatte på mit niveau, så jeg er langt nede i rækken, siger han.  

Ekspert undrer sig

Det er ikke kun i Venstre, at sagen vækker undren. Faktisk er det meget sjældent, at situationer som denne opstår i offentlige instanser. 

- Det er temmelig usædvanligt, at man har medlemmer, der bliver generelt inhabile. Det er bestemt ikke i hver eneste region eller hver eneste kommune, at den situation opstår, siger lektor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.

Hospitalsudvalget er et politisk udvalg under regionsrådet, som beskæftiger sig med sundhedsområdet. Udvalget træffer ingen afgørelser, men kommer med indstillinger til regionsrådet. 

2:55