Livstruende forhold på Gødstrup: Politikerne bad om et overblik – og det ser alvorligt ud

For første gang har alle hospitalsafdelinger i Region Midtjylland gjort status over, hvor pressede de er. Og flere steder er problemerne livstruende.

Flere afdelinger på de midt- og vestjyske hospitaler rapporterer om livstruende mangel på kapacitet. På Gødstrup gælder det blandt andet Akutafdelingen.
Flere afdelinger på de midt- og vestjyske hospitaler rapporterer om livstruende mangel på kapacitet. På Gødstrup gælder det blandt andet Akutafdelingen.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

Hvordan synes I selv, det går? Det er et spørgsmål, der måske ikke altid er det sjoveste at få, men som kan være nødvendigt at stille.

Især i et hospitalsvæsen, hvor både personale, fagforeninger og politikere gentagne gange har talt om, hvor svært det er at nå det, man skal.

Nu har alle hospitalsafdelinger i Region Midtjylland så svaret på, hvordan det står til. Og over en bred kam er der problemer.

Nogle steder mangler der så meget personale eller udstyr, at kapacitetsproblemet bliver betegnet som livstruende.

Alene på Regionshospital Gødstrup rapporterer flere afdelinger om forhold, der kan true patienternes liv:

- Hospitalerne er meget udfordrede. Der er store kapacitetsproblemer. Vi mangler personale og kapacitet i det hele taget, siger den lægefaglige direktør på Regionshospital Gødstrup, Jens Friis Bach.

Større risiko for dårligere forløb

Hospitalsafdelingerne har selv meldt ind, hvor grelle problemerne er.

På Gødstrup står det tilsyneladende værst til for de mest akutte patienter på Akutafdelingen, for nogle kræftpatienter i mave- og tarmkirurgien, for nogle patienter, der skal have en CT- eller MR-scanning, for urinvejspatienter, der for eksempel har nyresten og også for patienter i børne- og ungeakutmodtagelsen.

Alle disse steder vurderer afdelingerne, at kapaciteten er så lav, at kapaciteten kan være livstruende for patienterne. Det samme gælder for patienter med lungesygdomme.

Er det forsvarligt, som situationen er nu?

- Vi vil gerne have en situation, der var bedre. Helt sikkert. Vi må også sige, at i langt, langt de fleste patientforløb foregår det forsvarligt og ordentligt, men det er rigtigt, at der en risiko, der er forhøjet, i og med der mangler kapacitet.

- Hvis der er mange flere patienter og opgaver, end der er personale til, indebærer det nogle gange en større risiko for et lidt dårligere forløb, siger Jens Friis Bach.

Formand: Ser ret alvorligt ud

Det er ikke kun på Gødstrup, afdelingerne mener, der er problemer med for lidt personale og for få penge. Det samme gælder flere andre steder på regionens hospitaler.

Derfor mener regionsrådsformand Anders Kühnau (S) også, der er behov for yderligere milliarder til hospitalsvæsnet. Det er penge, regeringen skal komme med, mener han.

- Vi får et billede, som ser noget alvorligt ud, må man nok sige.

- På sigt kan vi stå i situationer, hvor kapaciteten er så lav, at det kan være livstruende. Det bekræfter det billede, som sundhedsministrene tegnede tidligere på året. At sundhedsvæsnet er under pres, siger han til TV 2.

Pengene fosser ud

På Gødstrup kunne man da også godt ønske sig en pose penge. Lige nu ser det snarere ud til, at man skal spare. 

For hospitalet står over for at overskride budgettet for i år med 120 millioner kroner. Et stort økonomisk problem, erkender Jens Friis Bach.

- I øjeblikket fosser pengene ud af kassen.

- Efter vi er flyttet ind på et nyt hospital, er vi underlagt at skulle spare otte procent. Det er 190 millioner. Hvis det bare kunne halveres, var vi måske lidt bedre kørende. Det er et enormt beløb, vi skal spare, siger den lægefaglige direktør.