Region slår alarm: Afdelinger advarer om livstruende forhold

Regionen skriver i en pressemeddelelse, at hospitalerne har problemer på både økonomien og kapaciteten.

På trods af besparelser ventes Regionshospitalet Gødstrup at overskride budgetet for 2023 med 120 mio. kr.
På trods af besparelser ventes Regionshospitalet Gødstrup at overskride budgetet for 2023 med 120 mio. kr.
Foto: Arkivfoto, TV MIDTVEST

Hospitalerne i Region Midtjylland har alvorlige kapacitetsproblemer inden for næsten alle behandlingsområder.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse. På flere afdelinger kan kapacitetsproblemer være livstruende for patienterne, lyder det i indberetninger fra hospitalerne til regionen.

Det fremgår af en ny opgørelse fra Region Midtjylland, der baserer sig på indberetninger fra samtlige hospitalsafdelinger i regionen.

Indberetningerne blotlægger en række områder, hvor hospitalerne er usikre på, om de fremover vil kunne overholde de garanterede ventetider, hedder det i en pressemeddelelse.

Kapacitetsproblemer kan koste liv eller førlighed

Af hospitalernes indmeldinger om alvorlige kapacitetsproblemer lyder det fra 21 specialer på sygehusene, at mangel på kapacitet er livstruende eller kan koste patienterne deres førlighed.

Det gælder blandt andet en lang række specialer på kræftområdet, akutafdelingen, den medicinske afdeling for lungesygdomme, neonatologi, socialpædiatri, børne- og ungdomspsykiatrien, kvindesygdomme og fødsler, urinvejskirurgi og afdelingen for røntgen og skanning. Alle melder de om, at mangel på kapacitet er livstruende.

Opgørelsen stammer fra hospitalerne, psykiatrien og præhospitalet, der er blevet bedt om at udarbejde en oversigt over områder med alvorlige kapacitetsproblemer. Hele listen kan du se her.

Regionen gør opmærksom på, at der er tale om en bred tolkning af kapacitetsproblemer, som anses for at være "livstruende".

For eksempel, at forholdene på sigt kan være livstruende for patienter, eksempelsvis for patienter, er venter på udredning.

- Der må ikke være tvivl om, at forhold som er akut livstruende håndteres dagligt og øjeblikkeligt på hospitalerne, skriver regionen i et notat.

Et presset sundhedsvæsen

Regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) siger til TV 2, at omfanget af kapacitatetsproblemerne er "voldsomme" og vidner om et "meget presset sundhedsvæsen".

- Det billede, der tegner sig, bekræfter, at vi har et sundhedsvæsen der er presset. Regeringen har afsat ekstra midler, og det har vi i den grad brug for, siger Anders Kühnau med henvisning til, at regeringen i maj fremlagde, at de planlægger at tilføre fem ekstra milliarder årligt til sundhedsvæsenet.

- Men nu er vi et spadestik dybere, og vi har et mere dækkende billede af tingenes tilstand.

Anders Kühnau (S) vil ikke sige, hvor han ser de største udfordringer, eller hvor det er vigtigst at sætte ind med midler.

- Det er for tidligt, for vi har først fået tallene i eftermiddag. Nu skal vi til at se nærmere på, hvor udfordringerne er størst, og hvor der skal sættes ind.

Kræftskandale blotlagte problemer i stort omfang

Den nye opgørelse kommer efter, DR i marts kunne afsløre, at der var alvorlige problemer med kapaciteten på afdelingen for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital, hvor mindst 293 kræftpatienter har ventet for længe på behandling.

- Den sag gjorde os opmærksomme på problemer i et omfang, vi ikke kendte, men nu har vi rent faktisk et billede af udfordringerne. Og det giver os mulighed for at målrette penge og opbygge kapacitet. Jeg er glad for den viden, siger han til TV 2.

De videre skridt er, at regionen henover efteråret skal komme frem til, hvor pengene skal prioriteres.

- For mig er det vigtigst, at pengene kommer hurtigt ud, så snart vi har det fulde overblik.

Hospitaler overskrider budgetter

Regionen har også fået nye tal for, hvor presset økonomien i regionen er.

Tallene viser, at flere hospitaler i regionen ventes at overskride budgetterne.

Aarhus Universitetshospital forventes at overskride budgettet med 155 mio. kr. i 2023, mens Regionshospitalet Gødstrup ventes at overskride med 120 mio. kr. på trods af besparelser, skriver regionen i pressemeddelelsen.

Den økonomiske situation forværres af, at udgifterne til tilskudsmedicin er stærkt stigende, står der endvidere i pressemeddelelsen.