Ekspert om presset akutmodtagelse: - Jeg har ikke set læger rejse det røde flag så alvorligt før

Formanden for Dansk Selskab for Akutmedicin, Henrik Ømark, har ikke tidligere oplevet, at læger slår alarm på den måde, fordi læger er bevidste om ikke at skabe bekymring blandt borgere.

6:28
Hospitalsudvalget i Region Midt holder møde om situationen på akutmodtagelsen på mandag.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Jorden brænder under flere af landets akutafdelinger, og i desperate opråb lyder advarsler fra flere læger.

Særligt på Akutmodtagelsen på Regionshospitalet Gødstrup har lægerne råbt op, fordi de er bekymrede for patienternes sikkerhed.

TV MIDTVEST har fået aktindsigt i flere patientforløb, som speciallæger på Akutmodtagelsen på Regionshospitalet Gødstrup har sendt til hospitalsledelsen.

Der står blandt andet, at en patient med brystsmerter havde ventet på at blive tilset i 30 minutter trods gentagende henvendelser til sygeplejerskerne i modtagelsen.

Sådan bør det ikke være, mener formanden for Dansk Selskab for Akutmodtagelsen, Henrik Ømark, der også er speciallæge i akutmedicin.

- Sådan noget som brystsmerter er der en regel om, at de patienter skal tilses indenfor 15 minutter af en læge, så det er en længere tilsynstid, end systemet siger, det må være, siger formanden og tilføjer:

- Det er ikke sådan, at alle brystsmerter er farlige, men nogle er - såsom blodpropper i hjertet eller lungen. Men mange brystsmerter er ikke alvorlige, og derfor kræver det, at vi ser patienten hurtigt, for at finde ud af, om det en tidskritisk tilstand.

Hejst det røde flag

Tidligere har overlæge Anders Jørgensen, der arbejder på akutmodtagelsen som speciallæge, brugt udtrykket ”dødeligt bekymret” om afdelingen.

- Vi kan se i studier, at når man har overbelægning på en akutafdeling, dør der flere patienter. Og vi har overbelægning. Og så er vi nødt til at drage den konklusion, at vi er i risiko for, at det kan ske, sagde Anders Jørgensen tidligere.

Og sådanne bekymringer har formanden for Dansk Selskab for Akutmedicin ikke hørt, at læger har delt med offentligheden før.

- Som læge er man meget bevidst om ikke at skabe bekymring blandt befolkningen, det er jo vigtigt, at man har en tillid, når man kommer ind til os, og at de stoler på, at vi er der for dem, forklarer Henrik Ømark og fortsætter:

- Lige konkret sagen i Gødstrup, som jeg har fulgt på afstand, så må jeg sige, at jeg ikke har set kollegaer rejser det røde flag så alvorligt før, som der er blevet gjort her, så jeg tænker, de må virkelig føle, at grænsen er noget, ellers går læger ikke ud og siger sådan nogle ting.

TV MIDTVEST har spurgt regionsrådets formand, Anders Kühnau (A), ind til arbejdsforholdene på akutafdelingen i Regionshospitalet Gødstrup.

I en mail skriver han.

- Jeg følger situationen på akutområdet nøje og betragter personalets bekymringer med stor alvor. Jeg noterer mig derfor med tilfredshed, at hospitalsledelsen arbejder på højtryk for at finde gode og holdbare løsninger i dialog med medarbejderne.

- Samtidigt vil jeg gerne understrege, at man – travlhed til trods – trygt kan være patient på akutmodtagelser på alle hospitaler i Region Midtjylland, skriver regionsrådsformand.

Ifølge formanden, Purnima Erichsen (C), for hospitalsudvalget i Region Midt har udvalget et møde om situationen på akutmodtagelsen på mandag.