Usædvanligt fund på Mors: 55 millioner år gammel fugl

Det var noget af et overraskende fund, som Henrik Madsen gjorde sig, da han fandt et 55 millioner år gammelt fossil af en fugl.

1:58
55 millioner år gammel fugl udgravet på Mors
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Nogle mennesker bliver aldrig for gamle til at gå på skattejagt – og slet ikke Henrik Madsen, der er museumsformidler på Fossil- og Molermuseet.

Han har gravet i moler på Mors i flere årtier, og han bliver stadig fascineret, hver gang nye fossiler dukker frem fra leret.

Senest har museumsformidleren hamret et fossil ud fra leret. Fossilet viste sig at være en velbevaret fugl, der cirka er 55 millioner år gammel.

- Det er helt exceptionelt det nye fund, jeg har gjort mig. Det er en lille fugl, som har en størrelse som en gråspurv, og det specielle her er, at den faktisk er komplet, siger Henrik Madsen.

Det betyder, at fossilet ikke er knækket eller på anden måde beskadiget. Og det oplever graveren sjældent, når fossiler blev hamret ud. 

Museumsformidler Henrik Madsen står her med sit nye fund.
Museumsformidler Henrik Madsen står her med sit nye fund.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Ekstrem sjælden

Henrik Madsen er vant til at grave efter gamle fund, og gennem mange år har han fundet hundredvis af fisk og rester af planter. 

Derfor havde han også en forventning om, at det var flere fisk, der ville møde ham, når han sad med sin hammer i leret. Men det nye fund af den gamle fugl er noget helt, helt særligt.

- Komplette fugle er ekstrem sjældne – også på verdensplan, siger han.

Og museumslederen fortæller også, at han fik fossilet af den cirka 10 centimeter fugl ud i et enkelt hug og så ovenikøbet helt komplet. 

Selv om molermuseet på Mors allerede er propfyldt med gamle fossiler, glæder Henrik Madsen sig til, at museet holder vinterlukket, for så kan han finde endnu mere tid til at grave. 

Henrik Madsen bruger både hammer og lup, når der skal graves i leret.
Henrik Madsen bruger både hammer og lup, når der skal graves i leret.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST