Legesyg delfin fra Mors fundet død: Muligvis frosset fast under isen

Det er formentlig den hårde frost, der har fået den legesyge delfin fra Mors til at bukke under. Sådan lyder vurderingen fra en ekspert på området.

Det var synet af et dødt dyr, der mødte Keld Kær Søndergaard fra Østerild, da han torsdag kom forbi Eshøj øst for Thisted.
Det var synet af et dødt dyr, der mødte Keld Kær Søndergaard fra Østerild, da han torsdag kom forbi Eshøj øst for Thisted.
Foto: Keld Kær Søndergaard

Det var et særsyn af de helt store, da man i september sidste år pludselig kunne opleve en delfin svømme rundt i Limfjorden. 

Selvom delfinen tilhører arten "almindelig delfin", så er den nemlig langt fra noget almindeligt syn i vores del af verden, og derfor var det da også en ekstra bonus, at delfinen rent faktisk viste sig at være så legesyg, at det var muligt at komme helt tæt på den.

Nu har det, der nærmest kunne lyde som et eksotisk ferieminde, dog fået en brat afslutning, for torsdag blev delfinen fundet død på stranden ved Eshøj øst for Thisted.

Årsagen er ikke fastlagt endnu, men meget tyder på, at det har haft noget med den kolde frost at gøre.

- Man kunne godt forestille sig, at den er bukket under for kulden eller er blevet fanget under isen. Man kan i hvert fald konstatere, at den har været død noget tid, før den er skyllet på land, fortæller Kristinna Ydesen, der er biolog og udviklingschef hos Nordsøen Oceanarium.

Selvom det nok er usandsynligt at forestille sig, at delfinen er fundet med pas, kørekort eller andre former for personlige kendetegn, så er Kristinna Ydesen alligevel overbevist om, at det er den samme delfin, som i september svømmede rundt omkring Mors. 

Hun fortæller nemlig, at man kan identificere en delfin ved at kigge på hakkerne i rygfinnen.

- Det kan man kalde for et slags fingeraftryk hos hvaler, og der matcher billederne fra de to forskellige situationer perfekt, lyder forklaringen fra Kristinna Ydesen.

Delfinsafari under hjemlige himmelstrøg

Det var blandt andet ved Feggesund, at man nogle dage i september sidste år kunne støde på den yderst selskabelige delfin. Det udnyttede 34-årige Christina Damsgaard til at få sig en dukkert sammen med dyret, da hun var på ferievisit hos sine forældre i Ljørslev på Mors.

- Det var en helt vildt sjov oplevelse. Folk tager jo langt væk for at komme på delfinsafari og alt muligt, men det var en kæmpe oplevelse, for den svømmede helt tæt på, fortæller hun begejstret, fortalte hun ved den lejlighed.

Christina Damsgaard fik pludselig mulighed for at svømme med en delfin, da hun var hjemme ved sine forældre på Mors.
Christina Damsgaard fik pludselig mulighed for at svømme med en delfin, da hun var hjemme ved sine forældre på Mors.
Foto: Janne Damsgaard Lank

Knap seks måneder senere var det så et helt andet syn, der mødte Keld Kær Søndergaard fra Østerild, da han kom forbi stranden ved Eshøj.

- Det var da et makabert syn. Jeg er lystfisker, så jeg har set mange døde dyr, men det her er godt nok noget, man ikke ser hver dag, fortæller han.

Det er Søfartsmuseet i Esbjerg, der skal stå for den endelige obduktion af delfinen. Det er her, hvor den endelige dødsårsag bliver fastlagt. 

Død delfin
Foto: Keld Kær Søndergaard