Nu er delfinerne i Limfjorden identificeret - kommer fra Skotland

Billeder taget af en naturfotograf fra Hjerm har været med til at identificere tre af de delfiner, der utallige gange er blevet spottet i Limfjorden. Dyrene er savnet i Skotland.

Forskere fra Skotland har nu fundet ud at, hvad tre af delfinerne i Limfjorden hedder.
Forskere fra Skotland har nu fundet ud at, hvad tre af delfinerne i Limfjorden hedder.
Foto: Lars Mikkelsen

Ligesom menneskers fingeraftryk er forskellige, så er delfiners finner også unikke, da de bliver født med eller i starten af livet får nogle hakker i finnerne, som ikke forsvinder igen.

På den måde kan man genkende dyrene og med sikkerhed vide, at det er den samme flok delfiner, der har holdt til i Limfjorden siden i sommers.

- Jeg tror, delfinerne er her i Danmark så længe, fordi der er noget at komme efter. Det lader til, at der er nogle gode sild i Danmark, og så bliver dyrene her, siger Carl Kinze, der er hvalspecialist og har hjemmesiden hvaler.dk.

Man kan identificere delfinerne ud fra deres finner.
Man kan identificere delfinerne ud fra deres finner.
Foto: Lars Mikkelsen

Indvandret fra Skotland

Delfinflokken er blevet fotograferet og filmet af rigtig mange danskere. En af dem er Lars Mikkelsen fra Hjerm. Sammen med sin hustru mødte han fire delfiner, da de var ude og sejle ved Thyborøn.

Lars Mikkelsen bruger sin fritid på at tage billeder i naturen, og det lykkedes ham at få flere flotte billeder i kassen af delfinflokken. Faktisk så gode, at skotske forskere nu kan identificere tre af de fire delfiner, Lars Mikkelsen har fotograferet.

- Det hele eksploderer inden i mig, når sådan noget sker. For så er det ikke bare en oplevelse, jeg har haft med min kone, der var fed. Så er der pludselig et trin mere i det. Tænk sig, at man kan gå ud og møde vilde dyr i naturen, og at man så rent faktisk kan finde ud af, hvad de hedder, siger Lars Mikkelsen.

Skotter har fulgt delfin i over 30 år

De tre delfiner, der er identificeret, kalder skotterne for Mischief, Chewbacca og Tall Finn. Mischief er en han på 40-50 år, mens de to andre er hunner.

- Vi har fulgt Mischief siden 1989, så i over 30 år har vi set den i Skotland. Men i de seneste to år er de ikke blevet set her i landet, så vi er meget jaloux på jer danskere, der nu kan få lov til at se dem, siger Barbara Cheney, der er forskningsleder på universitet i Aberdeen i Skotland.

Hun fortæller, at de tre delfiner sidst blev spottet ved Holland i 2019.

Forskningsleder, Barbara Cheney fra universitet i Aberdeen var glad og overrasket, da hun fik at vide, at de skotske delfiner er i Danmark.
Forskningsleder, Barbara Cheney fra universitet i Aberdeen var glad og overrasket, da hun fik at vide, at de skotske delfiner er i Danmark.
Foto: TV MIDTVEST

Unikt samarbejde

Det er kun på grund af Lars Mikkelsen og andre naturfotografernes billeder, at det har været muligt at genkende delfinerne.

- Jo mere information vi kan få med fotos fra offentligheden, jo mere kan vi finde ud af om flokken. Det er uvurderligt for os. Hvis vi ikke havde fået de billeder fra Lars, var vores formodning nok, at de delfiner var døde, siger den skotske forsker.

Den danske hvalekspert fortæller, at delfiner er nomader, og det derfor er normalt, at de ikke bliver samme sted. Også han er begejstret for samarbejdet mellem de danske naturfotografer og de skotske forskere.

- Vi har nogle, der elsker at opdage ting i naturen med deres kamera, og det giver et perfekt samarbejde, som gør, at vi kan finde ud af ting, som vi aldrig ville kunne have gjort uden det her samarbejde, siger  Carl Kinze.

Selv om Barbara Cheney er glad for at have fået vished om, hvor de skotske delfiner opholder sig, så håber hun ikke, de bliver i Danmark.

- Jeg håber stadig, at de kommer tilbage til Skotland. Nogle af dem er faktisk kommet tilbage. To af de ni delfiner, der blev set i Holland, er tilbage, siger hun.

Endnu en skotsk delfin i Danmark

Det er ikke kun i Limfjorden, at der denne sommer og her i efteråret, er blevet spottet delfiner. Også i Svendborgsund har en delfin slået sig ned. Den bliver kaldt Delle.

Nu har de skotske forskere dog fundet ud at, at Delle faktisk er identisk med delfinen Yoda, der er født ved Skotland i 2007. Om den leder efter sin familie vides ikke, men hvis den gør, så er dens mor tæt på.

Barbara Cheney ved nemlig, at Chewbacca, der lige nu svømmer rundt i Limfjorden, er mor til Yoda. Sådan en oplysning er guld værd for naturfotografen, Lars Mikkelsen.

- For mig er det rigtig stort. Det er sådan en ekstra tvist på historien og på den oplevelse, jeg havde på vandet. Nu fortsætter oplevelsen lidt længere, og kan jeg være med til at kortlægge delfiners færden, så synes jeg, det er stort. Vi kender deres historie og ved, hvem de. De er ikke bare en tilfældig folk delfiner, siger Lars Mikkelsen.

Delfiner kan blive omkring 60 år gamle.

Lars Mikkelsen har taget billeder af fire delfiner i Limfjorden. Det er kun de tre, der er blevet identificeret - den fjerde kender forskerne i Scotland ikke. 
Lars Mikkelsen har taget billeder af fire delfiner i Limfjorden. Det er kun de tre, der er blevet identificeret - den fjerde kender forskerne i Scotland ikke. 
Foto: Lars Mikkelsen