En 'hellig timeout' i 20 år: Babysalmesang åbner kirkens rum op for familier

20 år efter babysalmesang begyndte i folkekirken, er det en stor succes. Babysalmesang er med til at åbne kirkens rolige rum op for travle børnefamilier, så de kommer igen.

2:24
De små børn kan måske ikke synge salmerne, men med rasleæg og pludrelyde er de helt med i sanglegene.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Kirkerummet i Nykøbing Kirke udfyldes af lyden fra en lille tromme, som kirke- og kulturmedarbejderen holder i sine hænder. Hun slår takten an til dagens første melodi til babysalmesang. 

Omkring hende på babytæpper foran alteret sidder tre mødre med hver deres barn. Nogle af babyerne ligger på tæppet, andre sidder og kigger op med opmærksomme øjne.

- Er Adalene kommet? Ja, hun er. Hun sidder der og smiler, synger kirke- og kulturmedarbejder Anita Munkholm Sørensen, og forældrene i rundkredsen stemmer i til velkomstsangen.

0:18
Til babysalmesang i Nykøbing Kirke byder kirke- og kulturmedarbejderen børn og forældre velkomne med en sangleg.

De barslende mødre kunne også have valgt at bruge formiddagen på babysvømning eller rytmik i hallen, men kirkerummet kan noget helt særligt, fortæller Josefine Kiilerich, der er mor til Adalena.

- Det er bare et rart sted at komme. Babyerne hygger sig til aktiviteterne. Mødrene hygger sig bagefter. Der er plads til at skifte en ble eller amme midtimellem. Det er en afslappet atmosfære, hvilket mange måske ikke skulle tro, når det er en kirke. Men det er det, siger Josefine Kiilerich, som også tidligere er kommet i kirken til babysalmesang med sine to andre børn. 

Babysalmesang er et populært tiltag i Nykøbing Kirke. 20-25 forskellige mødre og deres børn kommer på skift til musiktilbuddet, der foregår om mandagen. 

- Vi kan jo mærke på mødrene, at de gerne vil komme i kirken, men at det bare er svært at finde tid i en travl hverdag. Så mens man er på barsel, er tiden der. Vi giver dem en tryghed i, at de kan komme her, hvor det er på mødrenes og børnenes præmisser, siger kirke- og kulturmedarbejder Anita Munkholm Sørensen.

Et sted man længes efter

Da babysalmesang første gang blev præsenteret for folkekirken for 20 år siden, grinede mange ellers af ideen. Babyer kan jo ikke synge, mente nogle. Men her 20 år efter har det vist sig at være en af folkekirkens største succeser i nyere tid. 

Babysalmesang åbner det rolige og uforstyrrede kirkerum op for travle børnefamilier, der ellers ikke kommer så tit i folkekirken, lyder konklusionen i en ny rapport.

- At være til babysalmesang er som at være til en 'hellig timeout'. Her er der en måde at være i kirkerummet, som er meget givende for alle. Et sted, man længes efter, hvor der er ro og fred, samtidig med at der er leg og bevægelse, siger forfatteren bag rapporten, Marie Rose Tillisch, som er Ph.D. og ekstern projektleder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

0:24
Josefine Kiilerich giver datteren Adalena en svingom, mens gruppen synger 'Hil dig frelser og forsoner' i Nykøbing Kirke.

Møder andre forældre

Både forældre og børn får noget ud af babysalmesangen. For Josefine Kiilerich fra Nykøbing betyder roen i kirken og det sociale samvær med de andre forældre meget.

- Det er dejligt at komme ud og møde nogle mennesker. Det er skønt at bare gå hende og mig, men gør man det hver dag, så trænger man også til at komme ud, siger hun.

Selvom hendes datter ikke kan synge med på salmerne i Nykøbing Kirke, så suger hun og de andre børn alle toner ind med øjne, ører og åben mund, mens deres forældre synger salmer, danser med dem og laver fagter til melodierne.

Og Josefine Kiilerich er ikke i tvivl om, at hendes lille datter fanger meget af, hvad der sker.

- Vi var lidt sene til at komme i gang, fordi det kom i karambolage med en lur. Så overvejede jeg, om det var i hendes interesse. Men det er det bare. Selvom hun så er skide træt, synes jeg stadig, hun får en masse ud af det, siger Josefine Kiilerich.

Familierne vender tilbage

Børnefamilier er ikke dem, der plejer at være flest af på stolerækkerne i folkekirken om søndagen.

Heller ikke i Nykøbing Kirke, hvor Josefine Kiilerich også indrømmer, at hun primært kommer, hvis der er en dåb i familien eller til jul.

- Der er ikke ret mange unge kirkegængere her i Nykøbing. Men der er jo så nogen, der så går hen og bliver det til de børnegudstjenester, vi har. Vi håber jo at så nogle frø, der kan spire senere hen, siger kirke- og kulturmedarbejder i Nykøbing Kirke, Anita Munkholm Sørensen.

Den farverige paraply med bjælder på skaber smil hos børnene.

Ifølge rapporten fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter rummer babysalmesang netop et stort potentiale til at skabe en større tilknytning til kirken hos børnefamilierne.

Kun én ud af 10 af forældrene og deres babyer til babysalmesang landet over er i forvejen faste kirkegængere, men det kan babysalmesang være med til at rykke på.

- De vender tilbage. Det bliver deres kirker. De forældre og børn, der kommer, er dem, der skal være med til at forme folkekirken fremover, siger Marie Rose Tillisch, .

Derfor er det ifølge hende afgørende for folkekirkens fremtid, at deltagerne til babysalmesang anerkendes som en væsentlig del af menigheden.

Sådan er det allerede i Nykøbing Kirke, fortæller kirke- og kulturmedarbejderen.

- Det er vigtigt, at det er en kirke for alle. Vi har plads til alle aldersgrupper. Det er ikke kun søndag formiddag, der er vigtig, siger Anita Munkholm Sørensen.