Reform: Sådan ændres skoledagen for dit barn

Folkeskolereformen fra 2013 bliver justeret, er partierne bag reformen blevet enige om.

Skolebørn får fremover kortere skoledage og flere fagtimer. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Partierne bag folkeskolereformen er enige om en justering af reformen, som blandt andet betyder kortere skoledage for eleverne. Det er regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF, som onsdag morgen er blevet enige om en aftale.

Læs også Venstre-kvinde og lærer: Behov for justeringer af folkeskolereformen

Dermed afslutter det et ret usædvanligt forhandlingsforløb, som blev rykket fra Undervisningsministeriet til Finansministeriet. Det skete, fordi Socialdemokratiet var utilfreds med undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Derfor har finansminister Kristian Jensen (V) været med til at køre forhandlingerne i hus.

Det er et lille halvt år siden, at regeringen fremlagde en række forslag til justeringer af folkeskolereformen fra 2013.

Eleverne kan også se frem til 90 ekstra fagtimer. Regeringens oplæg var 480 timer. Konkret betyder det, at der bliver tilført 90 ekstra fagtimer årligt til fremmedsprog i 5. klasse, billedkunst i 6. klasse og historie i 9. klasse.

/ritzau/

Her er en oversigt over de 13 elementer i aftalen:

 1. Kortere uge i indskolingen (op til 3. klasse), der får 2,25 færre klokketimer.
 2. Forenkling og klare rammer for anvendelsen af paragraf 16b, der har givet folkeskoler mulighed for at afkorte skoledagen. For de resterende klassetrin på mellemtrin og i udskolingen får kommuner og skoler mere frihed til selv at tilrettelægge ugen.
  Op til to timer af den understøttende undervisning kan blive konverteret til for eksempel flere voksne i undervisningen. Det kan give kortere skoledage.
 3. Kvalitetsløft af den understøttende undervisning, så der er flere voksne - enten lærere eller pædagoger. Der bliver tilført 128 millioner kroner i 2019, 283 millioner kroner i 2020 og 249 millioner kroner fra 2021 og frem.
 4. Prioritering af udvalgte fag. Derfor vil der blive tilført 90 ekstra fagtimer årligt til tysk eller fransk i 5. klasse, billedkunst i 6. klasse og historie i 9. klasse.
 5. Styrket læseindsats.
 6. Færre faglige bindinger for undervisningen.
 7. Færre vikarer.
 8. Kanonlister og styrket fokus på rigsfælleskabet.
 9. Udvidet kompetence til skolebestyrelser ved ansættelse af skolens leder.
 10. Mulighed for toårig valgperiode for forældrerepræsentanterne til skolebestyrelsen.
 11. Forenkling af elevplanen.
 12. Evaluering af de nationale test.
 13. Øget didaktisk frihed og styrket professionel dømmekraft i folkeskolen.

  ​​Kilde: Finansministeriet. 
Se mere
02:03

TV MIDTVEST har tidligere lavet dette indslag, hvor flere kommuner planlagde at udnytte en kattelem i folkeskolereformen, der giver eleverne kortere skoledage - og flere lærere i timerne.

Luk video