Minkavler har ventet på erstatning i et år: - Vi kan se målstregen, men de bliver ved med at rykke den

Minkavler Finn Toft Madsen byder regeringens forslag om hurtig kompensation velkommen, men vil se det, før han tror det.

2:37
Et regeringsudspil, der skal sikre hurtigere erstatning til minkavlerne, er ren revolver politik, mener tidligere minavler.
Foto: Morten Beckert Thomsen, TV MIDTVEST

Det er næsten et år siden, at fødevareministeriet sendte 17 personer hjem til Finn Toft Madsen.

De skulle vurdere hans minkfarm vest for Skive, så han kan få sin erstatning, efter erhvervet blev lukket ned. 

Men den tidligere minkavler venter stadig på svar.

- Vi venter på at komme videre med vores liv. Vi fik at vide, at vi ville få afklaring i sommeren 2022. Nu skal vi være heldige, hvis hører noget i sommeren i år, lyder det fra Finn Toft Madsen. 

Han måtte tilbage i 2020 sige farvel til 3300 mink.

Nu drømmer han om at blive planteavler, men det kræver, at kapitlet som minkavler bliver lukket. 

- Jeg synes ikke, de kan være det bekendt. Ventetiden har betydet, at tilliden til systemet er meget lav, fortæller Finn Toft Madsen.

0:11
Finn Toft Madsen venter på, at minkfarven bliver revet ned af staten, så han kan komme videre.

Derfor brød han heller ikke ud i jubel, da fødevareminister Jacob Jensen (V), i dag lovede hurtig afklaring for de minkavlere, der er klar på det. 

I en ny ordning tilbydes minkavlere erstatning senest i midten af 2024 mod tidligere oplyst senest ved udgangen af 2027. 

Det kan de få, hvis de vælger regeringens model for en hurtigere erstatning og afskriver sig muligheden for at klage.

- For fire uger siden stod han (fødevareminister Jacob Jensen (V) red.) og sagde, noget var lige på trapperne, nu står han igen og siger, det er liiiige på trapperne – kom nu videre, vi kan ikke blive ved med at vente, lyder det fra den tidligere minkavler.

Frygter en fælde

Selvom han allerede har ventet i et år, har Finn Toft Madsen ikke tænkt sig at takke ja til dagens tilbud om hurtig erstatning. Han mener, det kan ramme skævt i værdisætningen.

Men han er overbevist om, at visse tidligere avlere er så desperate efter at komme videre, at de nok skal tage imod tilbuddet.

Hvis de da altså kan. 

- Det er måske 10-20 procent, der kan være med i det. Jeg frygter, det bliver en syltekrukke for folk, så regeringen kan sige, at kompensationen trækker ud, fordi minkavlerne ikke vil sige ja til modellen, fortæller Finn Toft Madsen. 

At ordningen ikke er for alle, bliver bakket op af Ib Lundgaard, der er tidligere minkavler og formand for Holstebro Pelsdyravlerforening.

Han læser også forslaget som om, at en del avlere falder udenfor kravene til den hurtige afklaring. 

- Det er noget nyt, men det er kun omkring halvdelen, der kan benyttet sig af den. Du kan nemlig ikke blive en del af den, hvis der har været nogen uregelmæssigheder i produktionen i 2019, lyder det fra Ib Lundgaard.

Bilag på 17 kroner

Finn Toft Madsens sag er ved at blive behandlet.

Denne gang håber han, at han får et svar på, om kompensationskravet bliver godkendt i løbet af maj.

Men det er et spinkelt håb.

- Hvis jeg ikke hører fra dem sidst i maj, hører alting op. Nu er vi blevet rykket 6-7 gange, hvor vi kan se målstregen - vi kommer bare ikke derhen. Det kan de ikke blive ved med, fortæller en frustreret Finn Toft Madsen. 

Han føler, at den nuværende proces, hvor alt bliver målt og vejet er den bedste løsning, men at det trækker ud, fordi reglerne er rigide. 

- De spørger efter bilag ned til 17 kroner. De skal komme ud over stepperne, de der bagateller er de nødt til at stoppe med, lyder fra den tidligere minkavler. 

Der er foreløbig udbetalt 6,7 milliarder kroner til minkavlere.