Coronavirus
Minkfamiliens kamp

Mink-familien skal sige farvel til deres livsværk

På et pressemøde fortalte statsministeren i dag, at alle mink i Danmark skal aflives for at undgå at en muteret form for corona spreder sig.

Familien Obitsø ved ikke, hvad fremtiden bringer, men de ved, at alle mink forsvinder.
Familien Obitsø ved ikke, hvad fremtiden bringer, men de ved, at alle mink forsvinder.
Foto: Marc Killigren Akselsen

De har ventet og håbet på godt nyt, men i dag fik minkavler-familien Obitsø fra Skave de værst tænkelige nyheder.

Regeringen har besluttet, at alle mink i hele landet skal slås ned, for at undgå spredning af en muteret form for corona.

- Hvis de ved noget, som vi andre ikke ved, så er vi jo nødt til at respektere det, men det ændrer ikke på, at det er et livsværk, der bliver rykket fra hinanden. Det ændrer ikke så meget på, hvad man føler personligt, fortæller en tydelig berørt Jakob Blæsbjerg-Obitsø efter dagens pressemøde.

Han skulle have overtaget familiens minkfarm fra sin far Jan Obitsø, der i sin tid startede med fire mink og et hønsehus. Den drøm er nu blevet aflivet.

- Nu har vi arbejdet med det her i 38 år, og så får vi pludselig at vide, at alle mink skal være fjernet. Så var det det, kan man sige. Jeg tror ikke, at det er gået op for mig endnu. Det kommer til at tage lang tid, fortæller Jan Obitsø.

Formand tror, det er slut

Mutation af coronavirussen kan blive et stort problem i hele verden, og aflivningen skal sikre, at Danmark ikke bliver et nyt epicenter for smittespredning.

Mange minkavlere har kæmpet for at stoppe aflivningen af raske besætninger, men i følge John Papsø, der er formand for Midtjyllands Pelsdyravlerforening, ser det ud til, at kampen er tabt.

- Som fødevareministeren sagde, så forventer de, at vi skal ligge brak i en årrække, og så er grundlaget helt væk. Der vil ikke være avlsdyr at få nogen steder i udlandet, for med udmeldingen til WHO vil det brede sig til andre lande. Så det er slut med et helt erhverv ikke bare i Danmark, men Mette Frederiksen lukkede et erhverv i hele Europa, siger John Papsø.

Han er selv minkavler og dybt berørt efter dagens pressemøde.

Uvis fremtidsudsigt

Hele familien Obitsø med undtagelse af den mindste sad i dag sammen og fulgte det pressemøde, der har ændret deres liv.

Regeringen fortalte, at covid-19 muterer i mink, og det kan betyde, at en fremtidig vaccine måske ikke vil virke efter hensigten. Derfor skal alle mink i Danmark aflives.

Statsministeren udtrykte sin sympati overfor de danske minkavlere, men sagde samtidig, at det er nødvendigt at tænke på folkesundheden i Danmark og resten af verden.

- Selvfølgelig kan vi forstå beslutningen, men jeg savner, at de kommer med et ordentligt udspil rent økonomisk i forhold til kompensation, fortæller Jan Obitsø.

Han er 62 år og har stadig otte år tilbage, før han skal på pension, men når alle mink skal aflives, mener han, at det er naivt at tro, at han kan starte op igen.

- Jeg kommer ikke til at lave andet. Det bliver socialkontoret det næste, for jeg gider sgu ikke til at skulle lave andet. Hvorfor skulle jeg det. Jeg er fuldstændig slidt ned og løber til læge hver anden dag, siger han.

3:51
Aflivningen af alle mink det får store konsekvenser for branchen. Også for familien Obitsø fra Skave.