Virksomhedsejer: Som at være med i et spil Ludo

Et nyt år skulle have været en ny start. Det var håbet for rigtig mange. Men det er alt andet end et almindeligt arbejdsliv lige nu for fire midt- og vestjyske virksomhedsledere.

9:13
Et nyt år skulle have været en ny begyndelse. Det var håbet for rigtig mange. Men det er alt andet end et almindeligt arbejdsliv lige nu for fire midt- og vestjyske virksomhedsledere. Hektiske arbejdsdage er skiftet ud med stilhed og for nogen hjemmeundervisning af børn. Og der er altså stadig et stykke vej tilbage til en almindelig hverdag.

Hektiske arbejdsdage er på mange virksomheder i det midt- og vestjyske skiftet ud med stilhed og for nogen hjemmeundervisning af børn. Og der er stadig et stykke vej tilbage til en almindelig hverdag.

- Jeg har det lidt ligesom, at jeg er med i et spil Ludo. I november blev håbet tændt. Vaccinen var en god nyhed, men så kom den britiske mutation. Vi var så tæt på målstregen, og så blev vi slået hjem og fik at vide, at nu skulle vi stå der de næste uger. Mentalt er det faktisk rigtig hårdt lige nu for mange af os.

Ordene kommer fra Jens Poulsen, stifter og administrerende direktør for DK Company med hovedsæde i Ikast. Virksomheden fylder 20 i år, men coronakrisen er uden sammenligning det sværeste, Jens Poulsen har oplevet.

- Der er jo lige nu en eller anden dominoeffekt rundt omkring. Når et land lukker ned, følger flere efter. Tyskland, som er vores største marked, lukkede ned i december, og det ser ud til også at være tilfældet i januar og februar. Det her er jo historisk, for Europa risikerer at blive lukket ned i de her dage og uger, fortæller Jens Poulsen.

2021 bliver noget bras

Også andre virksomhedsledere i det midt- og vestjyske mærker fortsat coronaens greb. Virksomheden Mil-tek A/S i Ulfborg, der producerer maskiner, der kan komprimere affald, har 40 afdelinger i 25 lande.

- Jeg var forleden i kontakt med vores afdeling i Australien. Her forbereder man sig på en tredje bølge af coronaen, og vaccineprogrammet bliver først rullet ud til december. Derfor bliver 2021 noget bras for os. Vi er ikke tilbage ved en almindelig hverdag før tidligst i 2022, og selvfølgelig er situationen alvorlig. Vi mærker det på omsætningen nu, siger Kristian Skannerup, stifter og medejer af Mil-tek.

Kristian Skannerup er stifter og medejer af Mil-tek.
Kristian Skannerup er stifter og medejer af Mil-tek.
Foto: Dan Sørensen, TV MIDTVEST

Hjemmeundervisning

Limfjordens Hus i Glyngøre mærker lige nu også de forlængede restriktioner. Så kokken og restauratøren Rasmus Overgaard Kardyb har smidt forklædet og giver den som hjemmeunderviser for sine børn.

- Vi har valgt i den her januar helt at holde restauranten lukket og har også sat take away på stand by. Vi holder noget fortjent ferie, og så får jeg sat lidt ind på kontoen herhjemme. Det er ikke meget, familien har set mig det seneste års tid. Vi kommer igennem perioden, og vi har faktisk formået at tjene penge i 2020. Det er ikke en selvfølge i restaurationsbranchen i disse tider, fortæller Rasmus Overgaard Kardyb.

Men restauratøren understreger samtidig, at hver dag, han holder lukket, koster ham penge. Trods hjælpepakker.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg håber, vi snart kan vende tilbage til en almindelig hverdag. Men jeg er indstillet på, at der kan komme til at gå lang tid endnu. Desværre, understreger Rasmus Overgaard Kardyb.

Rasmus Overgaard Kardyb bruger lige nu dagene på hjemmeundervisning.
Rasmus Overgaard Kardyb bruger lige nu dagene på hjemmeundervisning.
Foto: Dan Sørensen, TV MIDTVEST

Dum branche

I Harboøre hos Kulturhuset 18b er billedet lidt det samme som i Glyngøre. Her er der slukket for musikken hos den tidligere pædagog, Helle Langer. I stedet sidder hun nu for bordenden i sine børns hjemmeskole.

- Hold op, hvor smager det af marts måned. Men ét er, hvad man mister økonomisk. Noget andet er også den der livsglæde, man har ved at gå glad på arbejde og udføre et stykke arbejde. Det får jeg en kæmpe, kæmpe glæde og energi ud af. Det er mærkeligt, at det bare er slukket. Det gør ondt på musikhjertet, og det gør ondt på det der hjerte, der egentligt allerhelst bare vil samle mennesker. Især mennesker, der ikke kender hinanden. Lige nu er det her virkelig en dum branche at være i, siger Helle Langer. 

Kulturhuset 18b
Foto: Dan Sørensen, TV MIDTVEST