Venstre vil ændre sogne-model: - Skoler skal kun lukke ned, hvis smitten er ude af kontrol

Endnu engang må nogle af landets sogne lukke ned, fordi de falder for kriterierne i det automatiske nedlukningssystem. Nu vil Venstre have modellen lavet om.

2:23
Regeringen lover en løsning på problemerne ved Kærshovedgård inden sommerferien. Nabo vil se det, før han tror det.

Flere sogne i landet har den seneste tid være pålagt automatisk nedlukning på grund af for høje smitte- og incidenstal. Venstre foreslår nu en anden model, der inddrager kommunerne mere i de lokale nedlukninger, så skoler uden smittede ikke skal lukkes.

Det er blandt andre Fredens Sogn i Herning, som søndag måtte lukke ned igen, fordi positivprocenten ligger på 2,6 procent. Den luknings-udlæsende grænse ligger på 2. 

Derfor skal eksempelvis sognets skoler lukke ned, selvom der reelt ikke er nogen smittetilfælde på for eksempel Midtjyllands Kristne Friskole. Og den model modtager nu kritik fra Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen:

- Modellen er alt for rigid. Vi bliver nødt til at holde skolerne åben længst muligt, fordi det er så afgørende for trivslen blandt vores børn og unge. 

- Automatik er fint, men der er lokale forskelle, som man bliver nødt til at gå ind og forholde sig til, uddyber sundhedsordføreren fra Venstre. 

Kig på Norges model

Derfor appellerer Venstre-politikeren nu til, at det automatiske nedlukningssytem revideres og laves om til et automatisk varslingssystem. Her mener han blandt andet, at der bør skæves til den norske model for nedlukning:

- I Norge har man en trafiklysmodel, hvor restriktionerne følger med i forhold til, hvor alvorlig smittesituationen er. Dermed starter man ikke med at lukke skoler ned. Det gør man kun, hvis smitten er ved at gå ud af kontrol. 

Martin Geertsen peger på, at man bør foretage en konkret vurdering, hvis smittetallene i et sogn pludselig er stigende. 

- Et automatisk varslingssystem skal gøre opmærksom på, at situationen er alvorlig, hvorefter man bør tage en dialog med den enkelte kommune og finde ud af, hvad der giver mest mening i det konkrete tilfælde.

Ikke ny kritik

Kritikken af den automatiske nedlukning er bestemt ikke ny. For næsten to uger siden var det Hernings borgmester, Lars Krarup, der udtalte sig i kritiske vendinger til TV MIDTVEST om det automatiske nedlukningssystem.

Dengang lød det:

- Lige nu er det ”good on paper – shit on grass”. Modellen er rigtig og fungerer i teorien, men for at man kan gennemføre det, kræver det, at man har en dialog i det her tilfælde med kommunen. Ellers mister man borgernes opbakning, sagde Lars Krarup.

På onsdag er der møde i Folketingets Epidemiudvalg, hvor sagen skal drøftes.