Støjberg vil sløjfe oldtidskundskab til fordel for værkstedsfag: Midtjyske gymnasieelever sig nej tak

Vi mangler faglært arbejdskraft, så derfor skal de almene gymnasier også tilbyde timer med håndværkspræg, mener Inger Støjbergs parti. Ellers tak, lyder det gymnasieelever i Herning.

2:56
Anna Aunsbjerg Villadsen er næstforkvinde i elevrådet på Herning Gymnasium. Hun er umiddelbart ikke meget for tanken om at skifte oldtidskundskab ud med værkstedsfag.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Farvel til dannelsesfag som oldtidskundskab og kunstneriske fag som billedkunst.

Og goddag til praktiske fag om IT, sundhed eller måske en tur i mekanikerværkstedet.

Det kan blive hverdagen for gymnasieelever landet over, hvis Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne får opbakning til et nyt udspil.

Håbet er, at flere unge vil vælge en håndværksuddannelse efter gymnasiet, hvis de kan snuse til fagene, mens de tager en studentereksamen.

- Kan bare en lille procentdel gå den vej, har vi faktisk flyttet den problematik, vi har, i og med vi mangler elever på erhvervsuddannelserne, siger Morten Vehl Revsbeck, der er folketingskandidat for Danmarksdemokraterne.

Mangler 99.000 faglærte

For problemet med for få faglærte er til at få øje på. I 2030 risikerer vi at mange 99.000 faglærte.

For at gøre ondt værre uddanner de danske erhvervsskoler heller ikke nok håndværkere.

I 2020 havde regeringen et mål om, at 25 procent af en ungdomsårgang skulle søgei nd på en erhvervsuddannelse.

Men tilbage stod, at færre end hver anden danske kommune kunne leve op til målet.

Nu foreslår Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg i spidsen, at den mest populære ungdomsuddannelse i Danmark, det almene gymnasium, skal bidrage mere til at uddanne faglærte.

Omtrent en fjerdedel af skolens fag skal foregå på erhvervsskolerne. Men tanken om 600 timers undervisning i praktiske fag får ikke ligefrem roser i 3.b på Herning Gymnasium.

- Jeg er i hvert fald mere til oldtidskundskab og billedkunst, siger gymnasieelev Ida Jefelt.

Rektor: Politisk makværk

Hun bliver bakket op af Herning Gymnasiums rektor, Momme Mailund:

- Hvis man vil skære billedkunst væk, er det politisk makværk. Så ved man ikke, hvad man taler om. Gymnasieelever har alle et kunstnerisk fag. Det kan billedkunst, musik, design og arkitektur eller mediefag. Det kan være en helt masse fag, som også er med til at skabe kreativitet, siger Momme Mailund.

Rektor Momme Mailund tror ikke på, det vil gavne gymnasierne, hvis man afskaffer kunstneriske fag og dannelsesfagene.
Rektor Momme Mailund tror ikke på, det vil gavne gymnasierne, hvis man afskaffer kunstneriske fag og dannelsesfagene.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Kritikken får dog ikke Morten Vehl Revsbeck fra Danmarksdemokraterne til at ændre holdning:

- Hvis det, vi kan i stedet for, er rent faktisk at få nogle videre i uddannelsessystemet og dermed videre i jobs efterfølgende, synes vi faktisk, det er dét værd, siger folketingskandidaten.

Selvom Dansk Industri og foreningen Danske Gymnasier tidligere har foreslået noget, der minder om det, Danmarksdemokraterne nu går det valg på, vækker heller ikke glæde hos Anna Aunsbjerg Villadsen. Hun er næstforkvinde i elevrådet.

- Jeg synes, det er en spændende tankegang, men jeg synes bare ikke, det indebærer, hvordan det e rat gå på stx (det almene gymnasium red.). Det er en boglig uddannelse, og det er måske også derfor, man har valgt den, siger Anna Aunsbjerg Villadsen.