Stiller spørgsmål til ministeren: DF’er vil vide mere om fødevarekontrollen efter kritik

DF’s ordfører stiller spørgsmål til ministeren, efter flere virksomheder har kritiseret Fødevarekontrollen.

Hans Kristian Skibby vil vide mere om Fødevarekontrollen, efter den seneste uges kritk.
Hans Kristian Skibby vil vide mere om Fødevarekontrollen, efter den seneste uges kritk.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Den seneste uge har flere virksomheder fortalt historier om, at de føler sig dårligt behandlet af fødevarekontrollen, og det har nu fået et folketingsmedlem for Dansk Folkeparti til at bede fødevareminister Rasmus Prehn om at kigge på sagen.

Kritikken kommer blandt andet fra nu tidligere svineproducent Lars Børgesen fra Tapdrup ved Viborg, der stoppede med at opdrætte slagtesvin, da han følte, at kontrollørerne var nidkære, når de inspicerede gården. Senest fortalte direktøren hos fiskegrossisten Elite Seafood A/S i Thisted, Jacob Thomsen, at de også følte sig dårligt behandlet af fødevarekontrollen.

- Det handler ikke længere om fødevaresikkerhed. Det handler om, at man møder os virksomheder med en form for nidkærhed, hvor vi egentlig er skyldige, når de træder ind ad døren, indtil vi har bevist det modsatte. Det, synes jeg, er dybt, dybt underligt, og jeg forstår ikke den eskalering overhovedet, fortalte han tirsdag.

Tirsdag fastholdt Fødevarestyrelsen, at de ikke er optaget af at finde fejl eller genere nogen. Kontrollørerne yder blot det arbejde, som de har fået besked på, lød det fra enhedschef Henrik Dammand Nielsen.

- Vi er midt i et politisk forlig, som har vedtaget, at vi skal være endnu mere målrettede i vores kontrol. Der ligger ikke en forøget nidkærhed i kontrollen. Der er et politisk ønske om en fokusering af vores kontrol, og den efterkommer vi efter bedste evne, sagde han.

Den forklaring er dog ikke nok for erhvervsordfører for Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby. Han har derfor valgt at stille spørgsmål til ministeren.

- Jeg vil gerne have fødevareministeren til at få Fødevarestyrelsen til at fortælle, hvordan det er, de uddanner deres personale til at tage den her dialog med alle de mange virksomheder, de besøger, siger han og fortsætter:

- Jeg er helt sikker på, at de gør det rigtigt godt, men der er bare nogen, der tilsyneladende ikke har forståelse for, at man skal bruge skærpelserne efter, hvor grov en karakter de forskellige overtrædelser har.

Vil kunne give en advarsel

Tilbage i juni fik Elite Seafood en indskærpelse af Fødevarestyrelsen, der blandt andet slog ned på, at leverandørens adresse manglede på en enkelt faktura til en køber.

Det er sager som denne, der har fået Hans Kristian Skibby til at reagere.

- Jeg synes, det er dybt kritisabelt, at man har de her oplevelser, når man som ganske almindelig erhvervsdrivende skal have besøg af offentlige myndigheder.

- Der er nødt til at være noget, der hedder ”her får du en advarsel”. Man kan simpelthen ikke forsvare, at man mister en elitesmiley, fordi man for eksempel har serveret kammuslinger fra et forkert land, forklarer han.

Han håber, at man tager kritikken alvorligt.

- Jeg er interesseret i, at vi har en god dialog med både virksomheder og brancheorganisationer. Når vi får så heftig en kritik, som vi gør her, så synes jeg da, at man som politiker har pligt til at lytte og så stille de her spørgsmål overfor fødevareministeren, siger han.

2:24
Indslag fra 27. juli: Elite Seafood kritiserede fødevarekontrollen for at være for nidkær.