Små tiltag kan skabe liv i haven: - Selv få kvadratmeter kan gøre en forskel

Marianne Riis Lisborg er vild med liv i sin have, og derfor lader hun flere steder stå uberørte hen, så det vilde liv kan sprudle.

Marianne Riis Lisborg er vild med liv i sin have. Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

De vilde bier, insekter og sommerfugle er i tilbagegang. Men der er meget, du kan gøre for at give lidt plads til den vilde natur i haven.

Selv få kvadratmeter med plads til den vilde natur kan samlet set gøre en forskel for mange af vores sommerfugle og smådyr.

Marianne Riis Lisborg, redaktør, Naturguide

Marianne Riis Lisborg er vild med haven. Til daglig er hun redaktør på Naturguide - et online magasin om den danske natur, men fritiden bruger hun i haven.

Læs også Carsten har en ‘overdimensioneret køkkenhave’: - Jeg kan jo ikke helt lade være

Interessen for dyr og insekter tager hun med sig ind i haven. Her laver hun små tiltag, der giver lidt mere plads til sommerfugle bier og fugle.

- De danske haver er isoleret set måske nok små frimærker, men selv få kvadratmeter med plads til den vilde natur kan samlet set gøre en forskel for mange af vores sommerfugle og smådyr, fortæller Marianne Riis Lisborg.

I prydhaven handler det om at levne lidt plads til de vilde blomster, tidsler og brændenælder, der er vigtige for mange sommerfugle. For det er her, de lægger deres æg.

Forskellige haver – forskellige formål

I køkkenhaven behøver alt ikke at komme til nytte. Lad kålstokkene stå og gå i blomst, bier og insekter er vilde med kålblomster, foreslår Marianne Riis Lisborg.

Græsplænen er et andet sted, hvor det er nemt at gøre en forskel. Her kan man lade bellis, mælkebøtter og vilde planter stå.

Læs også Brian giver plæneklipperen en pause - nu er hans have hjem for vilde dyr og planter

- En græsplæne kun med græs er en ørken for dyrelivet, forklarer Marianne.

Skrald kan være guld

Efter en hård dag i haven, hvor der er ophobet meget haveaffald, vil mange køre det på genbrugspladsen. Men ønsker man at få lidt liv i haven, kan man droppe det.

Lad haveaffald og grene ligge i en lille bunke eller lav et kvashegn, hvor sommerfuglene kan søge ly, når det dårlige vejr rammer.

Herunder kan du se, hvordan du nemt laver et bihotel til de vilde bier:

- Har man først øje for det, så er det faktisk livsbekræftende at omgive sig med liv, fortæller Marianne Riis Lisborg om sin passion for liv i haven.

01:59

I videoen kan du se, hvordan du laver et bihotel til vilde bier i haven.

Luk video