Slut med valgplakater: I dag skal de alle være pillet ned

Støder du fortsat på plakater i lygtepælene i Midt- og Vestjylland, så hører vi meget gerne fra dig.

Sådan så LA's Alex Vanopslaghs valgplakat ud under valgkampen. I dag skal alle valgplakater være pillet ned. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Læs også Krigen i lygtepælene: - Specielle valgplakater trumfer de mere tilbageholdende, siger ekspert

Da Lars Løkke Rasmussen fra Folketingets talerstol den 7. maj udskrev valget, så gik der ikke længe, før landsdelens lygtepæle, marker og veje var plastret til med valgplakater. 

Men alting har en ende. Og da klokken i nat rundede midnat, og torsdag blev til fredag, så skal alle plakater, bannere og andet relateret til det nu overståede folketingsvalg være pillet ned. 

Læs også De sjove, de skæve og de kreative: 10 valgplakater, der får dig til at kigge en ekstra gang

Der er nemlig strenge regler både for opsætning - og altså nedtagning af valgplakater. Det kan man læse meget mere om på Økonomi- og Indenrigsministeriets hjemmeside. Her står der blandt andet, at:   

- Valgplakaterne og de midler, der er brugt til at hænge dem op med (strips, snore m.v.) skal være taget ned igen senest 8 dage efter valgdagen ved døgnets afslutning.

Hvornår kan myndighederne nedtage valgplakater og hvem skal betale udgifterne herved?

  • Valgplakater, som er ophængt i strid med ovennævnte regler, skal nedtages inden 24 timer efter, at vejmyndigheden har meddelt påbud herom.
  • Vejmyndigheden kan nedtage valgplakater, som ikke er nedtaget inden for ovennævnte frist eller er ophængt uden for den tilladte periode. Vejmyndigheden kan endvidere nedtage valgplakater, som er ophængt i strid med reglerne og ikke indeholder de krævede kontaktoplysninger.
  • Vejmyndigheden skal straks efter nedtagning bede ophængeren henholdsvis kontaktpersonen om at afhente valgplakaterne. Valgplakater, der ikke er afhentet senest 6 måneder efter valget, kan destrueres. 
  • Vejmyndigheden eller politiet kan altid straks tage valgplakater ned, der er hængt op, så de udgør en umiddelbar og konkret fare for trafiksikkerheden.
  • Vejmyndighedens og politiets udgifter til nedtagning af valgplakater samt udgifter til udbedring af skader på vejtræer og indretninger betales af ophængeren. Hvis det ikke er muligt at pålægge ophængeren de nævnte udgifter, kan den fysiske eller juridiske person, der er anført på valgplakaten, pålægges at afholde disse udgifter, medmindre den pågældende kan sandsynliggøre, at ophængningen ikke er sket på den pågældendes foranledning. Hvis valgplakaten ikke indeholder de nævnte kontaktoplysninger, kan den fysiske eller juridiske person, der agiteres for på valgplakaten, pålægges at afholde disse udgifter, medmindre den pågældende kan sandsynliggøre, at ophængningen ikke er sket på den pågældendes foranledning.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Se mere

Midt- og vestjyske plakatsyndere?

Men én ting er regler og teori, en anden ting er praksis. Det ville hverken være første eller sidste gang, at folketingskandidaterne missede en valgplakat eller to efter deadline rundt omkring i landsdelen. Derfor har vi sat os for at hjælpe politikerne i mål med projektet. Til gavn for alle.  

Læs også Brugerne spørger: Steenberg, hvorfor hænger dine valgplakater ulovligt?

Derfor: Støder du i dag på valgplakater rundt omkring i den midt- og vestjyske landsdel, så send os meget gerne et foto til redaktionen@tvmidtvest.dk eller på Facebook. 

Flere folkevalgte er også interesserede i at få hjælp fra borgerne, så de ikke misser en valgplakat eller to:

00:27 Luk video