Restauranter melder klar til første weekend uden restriktioner - men én ting bekymrer

Restaurationsbranchen håber på stor aktivitet, efter restriktionerne er blevet løftet, men er også meget bevidste om den høje smitte.

Hos Bones håber man, at weekenden byder på godt med besøgende (arkivfoto):
Hos Bones håber man, at weekenden byder på godt med besøgende (arkivfoto):
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Det er fredag, der er ingen corona-restriktioner og stort set alt har åbent igen. 

På papiret burde det udløse en aften, hvor pengene vælter ind hos barer og restauranter, men sandheden er, at man ikke helt ved, hvad man kan forvente i branchen. 

- Vi håber og tror på, at weekenden bliver fornuftig, og at danskerne vil ud og spise og drikke. Men februar er ikke højsæson, og folk har stadig lidt paraderne oppe i forhold til corona-smitten, lyder vurderingen fra Kristian Nørgaard, der er politisk direktør i Horesta, som er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet. 

Siden man tirsdag løftede alle restriktioner, har man dog set en fremgang. Fra onsdag ugen inden restriktionerne blev løftet til onsdag i denne uge, gik salget frem med 25 procent.

Men der er stadig et stykke vej op til normalen. 

Det må de også erkende hos restaurantkæden Bones, der siden november, har kæmpet for at skabe profit. 

- Vi mangler stadig 10-15 procent for at komme tilbage til de gode tider. Der er stor bekymring i forhold til smitte, så det bliver nok først godt igen, når smittetallene falder og bekymringen lægger sig, fortæller direktør og medejer af restaurantkæden Bones, Jan Vinther Laursen.

Der var ellers godt gang i Herning-kæden sidste år. 

I takt med, at mange danskere holdte ferie i Danmark, blev det også til mange restaurantbesøg. 

De aftog dog kraftigt mod slutningen af året. 

- Sommeren og efteråret var fantastisk for os, men efter pressemødet i november gik vores salg tilbage med 20 procentpoint, fortæller Jan Vinther Laursen. 

Ferieugerne længe ventet

Det har skabt forundring rundt om i verden, at vi i Danmark har fjernet alle restriktioner på et tidspunkt, hvor smitten aldrig har været højere. 

Mange lande holder stadig fast i restriktioner som brug af mundbind, men herhjemme er der altså fri leg. 

Derfor er håbet hos Bones også, at ferieuger og helligdage bliver kronede dage for restaurationsbranchen herhjemme, ligesom man så det sidste år. 

- Uge syv og otte, hvor mange holder fri, er altid gode uger for os. Så vi har kæmpe forventninger til ferieugerne, fordi det er tider, hvor folk samles. Det har vi altid nydt godt af, og det må vi også meget gerne gøre i år, lyder det fra Bones-direktøren.

Jan Vinther Laursen mener, at restaurationsbranchen lider under et "bekymringsregime" blandt danskerne.
Jan Vinther Laursen mener, at restaurationsbranchen lider under et "bekymringsregime" blandt danskerne.
Foto: Privatfoto

Tæt på profit

Der mangler fortsat et lille skub i restaurantionsbranchen. 

I og med, at man ligger på 70-80 procent af det normale salg, er man nemlig stadig et stykke fra for at alvor at skabe profit, forklarer Kristian Nørgaard. 

- Vi er jo ikke helt på index 100, men vi nærmer os noget, der er normalt. Det er super vigtigt, for i den her branche handler det om marginaler. Det er de sidste gæster, så at sige, vi tjener noget på, så mange steder kan ikke tale om profit lige nu, forklarer den politiske direktør.

Det billede kan man godt genkende hos Bones. 

Her har man dog en forretningsmodel, der hjælper lidt på regnskabet, selvom man helst så, at restauranterne blev fyldt. 

- Take-away er stadig super populært og en stor del af vores forretning. Der er jo nok mange, der synes det er lidt sikrere, men vi vil jo gerne have folk tilbage i stolene, lyder det fra Jan Vinther Laursen. 

Men når folk kommer tilbage, opstår den næste udfordring så. 

Arbejdsløsheden er nemlig historisk lav herhjemme, og det er udfordrer branchen. 

- Vi mangler rigtig mange medarbejdere og forventer, det bliver et stort problem over de kommende måneder. Lige for Midt- og Vestjylland, kommer der også et tryk fra turister, så det er noget, vi har meget fokus på; altså at få sikret arbejdskraft, fortæller Kristian Nørgaard. 

Satser på sabbatår

Udfordringen er heller ikke fremmed hos Bones, der har fire afdelinger i Midt- og Vestjylland. 

Hos restaurantkæden har man været gode til at fastholde en stor del af dem, der bruger restauranten som et fritidsjob under studiet. 

Men ser på man fastansatte, er historien en anden. 

- Vi har ikke store problemer nu, men vi bekymrer os virkelig om karrierestillinger. Vi modtager slet ikke samme antal ansøgere til lederstillinger som tidligere. 

- Vi har levet lidt på, at folk, der dropper ud fra deres studie, tager et år på fuldtid hos os, men det er ikke holdbart på den lange bane, så der må gøres noget fra politisk side, siger Jan Vinther Laursen.

Både Kristian Nørgaard og Jan Vinther Laursen håber på, at der med udfasningen eller nedskaleringen af testcentrene bliver arbejdskraft tilgængelig til nogle af de tomme stillinger i branchen.