Politiet om flere overtrædelser af afbrændingsforbud: - Det er torskedumt

Afbrændingsforbuddet gælder stadig, men alligevel tænder folk bål og bruger kulgrill i det fri. Fire personer er sigtet for overtrædelse af forbuddet.

Afbrændingsforbuddet betyder blandt andet, at brug af kulgrill er forbudt alle steder, og brug af gasgrill er forbudt på offentlige naturområder. Foto: Ritzau Scanpix / David Leth Williams

Efter at have rykket ud til en god håndfuld sager om overtrædelser af afbrændingsforbuddet tirsdag opfordrer politiet nu til at overholde forbuddet.

Det er torskedumt. Man kan bare kigge på andre lande som Sverige og Grækenland for at se, hvor lidt der skal til, før det går helt galt.

Jens Claumarch, vagtchef, Midt- og Vestjyllands Politi

- Det er torskedumt. Man kan bare kigge på andre lande som Sverige og Grækenland for at se, hvor lidt der skal til, før det går helt galt, siger Jens Claumarch, vagtchef hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Tirsdag eftermiddag og aften blev afbrændingsforbuddet overtrådt flere steder i landsdelen.

I Silkeborg Kommune blev der tændt op i en kulgrill, og en familie havde tændt bål på en bålplads i Grauballe ved Silkeborg. I sidstnævnte episode havde de sprøjtet vand omkring bålet først, men det er altså stadig en overtrædelse af afbrændingsforbuddet og brandfarligt ifølge politiet.

02:30 Luk video

Hvad er et afbrændingsforbud?

For at forebygge brand i perioder med tørke kan de enkelte kommuner (normalt brandvæsenet) indføre afbrændingsforbud. Det bidrager blandt andet til at forebygge naturbrande, som let kan opstå, hvis naturen er tør.

I Nykøbing på Mors grillede en familie, og da de var færdige, smed de de brugte grillkul i en skraldespand, som der efterfølgende gik ild i.

I Hvide Sande blev der brugt en gasgrill på en mark, og det er altså også en overtrædelse af afbrændingsforbuddet, for det skal være på fast underlag.

I alle sager har politiet udstukket en sigtelse og bøde på 5000 kroner.

- Vi handler på det hele og bruger mange ressourcer på det. Afbrændingsforbuddet gælder, ind til man får andet at vide, og det kommer det til et stykke tid endnu, også selv om det kommer til at regne et par dage i træk.

Læs også Hvis regnen kommer: Afbrændingsforbuddet gælder fortsat

Det må du ikke

Det kan variere lidt fra kommune til kommune, hvad man helt præcist må, men det følgende må du ikke de fleste steder i landsdelen:
 • Haveaffald
 • Halm, halmstakke og lignende, der afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer
 • Affald fra skovbrug
 • Siv og rør – herunder rørskove og enge, lyng, hede og mosetørv
 • Alle slags bål – herunder bålfade
 • Brug af kulgrill alle steder
 • Brug af gasgrill på offentlige naturområder
 • Enhver brug af ukrudtsbrænder
   
Almindelig forsigtighed:
 • Parker aldrig bilen i højt græs (katalysatoren kan antænde det)
 • Smid aldrig cigaretskodder fra dig i naturen
 • Efterlad aldrig flasker - det kan virke som brændglas og antænde en brand
 • Smid aldrig aske i naturen. Det kan indheolde gløder meget længe efter brug
   
Kilde: Brand & Redning MidtVest
01:37

Politiet i Thisted mener, at mange turister ikke ved, at der er afbrændingsforbud i Danmark.

Luk video

Læs også Politiet uddeler bøder: Flere trodser afbrændingsforbud