Politiet advarer: Vejene er spejlglatte

Glatte veje giver flere små uheld her til aften.

Vejdirektoratet salter her til aften veje i hele landsdelen. Foto: Scanpix / PALLE HEDEMANN

Det er koldt udenfor, og det kan give sort is på vejene. Derfor opfordrer politiet til, at man kører forsigtigt i hele landsdelen.

- Man skal køre efter forholdene og være opmærksom på vejtemperaturen, for det kan være lumsk, når vejene i forvejen er fugtige, siger vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, Carsten Henriksen.

De glatte veje har blandt andet givet problemer på strækningen ved Gødstrup ved Herning, hvor der har været flere mindre uheld. Blandt andet holder der lige nu en lastbil på en motorvejsfrakørsel.

Vejdirektoratet salter

Ifølge politiet er Vejdirektoratet i fuld gang med at salte i hele landsdelen.

- Man skal virkelig køre efter, at det er spejlglat, siger Carsten Henriksen.

Også Nordjyllands Politi advarer her til aften om sort is på vejene. Det sker efter, at landsdelen har oplevet fire uheld på en time.

Sort is

Med dagtemperaturer over frysepunktet smelter hvid nedbør samt sne og is på jorden. I værste fald strømmer smeltevandet stille hen over vejbanen og fjerner det salt, vejrmyndighederne omhyggeligt har spredt. Når temperaturen så i de mørke timer falder til under frysepunktet, så fryser smeltevandet til is.
Den type isdannelse er yderst vanskelig at se, fordi den er klar og gennemsigtig, så vejbanen kan ses igennem den. Fænomenet kaldes derfor også for sort is.

Resultatet i et sådan nulgradervejr bliver, at der ikke er glat på eventuelle tørre steder, mens der til gengæld er meget glat på steder med sort is. Som trafikant kan du ikke umiddelbart se, hvor der er vejgreb, og hvor der ikke er. Det ujævne glatføre stiller derfor ekstra store krav til vores opmærksomhed.

Fakta: DMI