Pas på vinden - hold god afstand til fyrværkeriet

Hvis det blæser over fem meter i sekundet, skal man fordoble sikkerhedsafstanden, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.

Der skulle være gode chancer for at nyde synet, når fyrværkeriet ved midnat markerer overgangen til et nyt årti.

DMI melder om klart vejr i aften og i nat og dermed optimale betingelser for at se raketterne på nattehimlen.

Der er dog også et ekstra forhold, man skal være opmærksom på.

Ud over klart vejr melder meteorologerne om frisk vind fra nordvest. Vinden ventes dog at aftage i løbet af dagen, men der er god grund til at være opmærksom, meddeler Sikkerhedsstyrelsen.

Blæst og fyrværkeri er en farlig kombination, og styrelsen oplyser, at man skal fordoble sikkerhedsafstanden, hvis det blæser over fem meter i sekundet.

Husk afstand til dyr og stråtag

- På fyrværkeriet står der, hvor lang sikkerhedsafstand, man skal holde til personer. Det er en god idé at øge den afstand, når det blæser, så man mindsker risikoen for skader. Og så skal man naturligvis stadig huske sikkerhedsbriller, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Lone Brose i en pressemeddelelse.

Sikkerhedsstyrelsen peger også på, at der er regler for, hvor lang afstand man skal holde til for eksempel bygninger med letantændelige tage, marker med dyr og brandbare omgivelser som skov eller hede.

For almindeligt konsumfyrværkeri er sikkerhedsafstanden til dyrehold, stråtag og brandbart materiale normalt 100 meter, mens det for raketter er 200 meter. Dertil kommer, at raketter ikke må anvendes nærmere end 10 meter fra bygningsåbninger.
    
- De normale afstandskrav skal man fordoble i blæsevejr. Det vil sige, at afstanden til de steder skal være henholdsvis 200 for batterier og 400 for raketter, når det blæser over fem meter i sekundet, siger Lone Brose.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Vejr.