Hardys postkasse sprængt i stykker: Mener fyrværkeri til private skal forbydes

Skal krudt være forbudt for private? Spørgsmålet deler vandene.

Hardy Christensen bag lågen, hvor der i dag hænger en blomsterspand, der fungerer som postkasse, efter at den tidligere blev sprunget i stykker.
Hardy Christensen bag lågen, hvor der i dag hænger en blomsterspand, der fungerer som postkasse, efter at den tidligere blev sprunget i stykker.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Nytårsaften nærmer sig, og som vanligt vil rigtig mange skyde det nye år ind med fyrværkeri. Men der er delte meninger om, om det fortsat skal være lovligt for private at affyre krudt nytårsaften.

I en ny undersøgelse fra Coop Analyse svarer 40 procent, at de er helt eller delvist enige i, at ”Danmark bør indføre forbud mod privat affyring af fyrværkeri, så det alene er professionelle fyrværkere, der på udvalgte steder tænder krudtet nytårsaften".

En af dem, der erklærer sig enig i det, er Hardy Christensen fra Arnborg. Natten til den 23. december fik han sin postkasse og et hegn sprængt i stykker af ukendte ballademagere. 

- Alt det, der bliver solgt ude ved landevejen nu her alle steder, det skulle simpelthen forbydes, siger han og fortæller, at låget til hans postkasse fløj helt over på et nærliggende tag, da den blev sprunget.

Lige nu er hans midlertidige postkasse en blomsterspand. Han håber på, at der kommer et forbud, men tvivler dog på det. I stedet appellerer han til folks sunde fornuft. 

- Folk skal tænke sig lidt om. 

Kennelklub bakker op om forbud

Også Dansk Kennelklub mener, at det er en god idé at overlade krudtet til de professionelle nytårsaften.

- Jeg synes faktisk, at det er rimeligt. Det er en store prøve for mange hunde at komme igennem nytårsaften, og cirka 25 procent af alle hunde har et problem med skyderiet nytårsaften, siger Peter Ørum, der er repræsentant for kennelklubben.

Professionel er skeptisk

Gunnar B. Knudsen, der bor i Sir ved Holstebro, er professionel fyrværker. Han tror, at et forbud vil give bagslag. 

- Det eneste, man reelt får ud af det, er et sort marked, siger han og uddyber, at han frygter, at lagerforholdene, informationen til brugerne og sikkerheden bliver ringere.

- Hvis man virkelig gennemførte det her, ville det i mine øjne blive ragnarok. Så skal I se, at antallat af ulykkerne stiger, fortsætter fyrværkeren, der blandt andet står bag et stort show i Mejdal den 31. december. 

Forening tjener penge på fyrværkerisalg

I Lemvig er frivillige fra Lemvig-Thyborøn Håndbold i fuld gang med at sælge krudt og kugler. Overskuddet fra salget går til idrætsforeningen, og alene af den grund mener Flemming Nielsen, at salget bør fortsætte, som det gør i dag. 

- De penge, vi tjener, går til et godt formål. Det er ungdomshåndbold og idræt, fortæller han. 

Desuden er han modstander af regel-tyranni. 

- Vi skal passe på, at det ikke bliver for kedeligt at leve. Gennem de senere år er der blevet meget mere kontrol med det, der er, og der er en god oplysning om, at det er farligt med fyrværkeri. Vi kan også se, at de skader, der er hvert år, bliver færre og færre, siger han. 

Coop's analyse viser ydermere, at danskerne forventes at bruge ca. 400 millioner kroner på fyrværkeri til nytårsaften i år. Det er et lille fald på fire procent siden sidste år, hvor tallet var 415 miollioner kroner.