Pas på hovedet: Mange cykler stadig uden hjelm

Flere husker at passe på hovedet, når de hopper på cyklen. Men hvor mange lader egentlig hjelmen blive derhjemme?

Julie Bjergbakke bruger cykelhjelm, og hendes skyld kun det godt blive et lovkrav at bruge hjelm.
Julie Bjergbakke bruger cykelhjelm, og hendes skyld kun det godt blive et lovkrav at bruge hjelm.
Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

Ifølge Rådet for Sikker Trafik brugte 46 procent hjelm i bytrafikken i 2019.

Nu er TV MIDTVEST taget til Silkeborg, Herning, Holstebro og Viborg for at tjekke, hvor mange der husker hjelmen på en helt almindelig dag.

I Silkeborg er de bedst med hjelmen, og i det tidsrum hvor TV MIDTVEST talte hjelme, havde 59 procent af cyklisterne beskyttelse på hovedet.

- Som jeg hørte en sygeplejerske sige engang, så er det bedre at se dum ud end at være det. Børn og unge op til 15 år de har jo cykelhjelm på, siger Julie Bjergbakke.

Hun bor og arbejder i Silkeborg til dagligt, og hun tror problemet er dem, der tror, at de er udødelige, og de kvinder der skal passe på frisuren.

Der mangler hjelme i Herning

Undskyldninger er der nok af, når det kommer til forklaring på den manglende hjelm, og flere af dem der cykler uden, ville gerne bruge en cykelhjelm.

- Det er ikke fordi, jeg synes, at jeg ser dum ud med den, men den sidste gik i stykker, og så er jeg ikke rigtig kommet rundt til at købe en ny, men det er en rigtig dårlig undskyldning. Jeg tænker, at de fleste nok synes at det ser dumt ud, siger Magnus Mikkelsen der bor og læser på HF i Herning.

Han tror, at lovgivning på området er det der skal til, for at få folk til at bruge hjelm, men ikke alle er enige i det synspunkt.

- Det er jeg meget imod. Vi kan få lidt for meget lovgivning om alting herhjemme. Man kan appellere til det bedste i folk, fortæller Karsten Krogh, der er folkepensionist og bor i Herning.

TV MIDTVEST optælling siger, at kun 37,5 procent bruger hjelm i Herning, men du kan læse de officielle tal på Rådet for Trafik Sikkerheds hjemmeside.