Pape forventer at store bededag-krav fjernes inden forhandlinger

Det ser ud til at være muligt at deltage i konkrete forhandlinger om det kommende forsvarsforlig, selvom et parti ikke vil være med til at afskaffe store bededag.

Søren Pape Poulsen tror på, at der kommer nye boller på suppen.
Søren Pape Poulsen tror på, at der kommer nye boller på suppen.
Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Et ultimativt krav om at et parti skal acceptere afskaffelsen af store bededag for at være med i forhandlinger om det kommende forsvarsforlig, falder måske.

Sådan lyder fornemmelsen hos Søren Pape Poulsen, efter han tirsdag har været til drøftelser i Finansministeriet.

- Jeg har da den dér positive oplevelse - nu skal regeringen jo selv melde ud, når den er klar til at melde ud - men jeg har i hvert fald en forventning om, at vi ikke længere skal afskaffe store bededag for at få lov til at diskutere forsvarsforlig, siger De Konservatives formand.

- Det, håber jeg, bliver konklusionen, og det har vi også sagt derinde. Vi kommer ikke til at stemme for at afskaffe store bededag. Det ansvar må regeringen tage på sig.


Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) gav i forrige uge partierne én uge til at acceptere afskaffelsen af helligdagen som en del af at finansiere de stigende forsvarsudgifter. Ellers kunne partierne ikke være med i forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig.

Senere blødte regeringen lidt op på det synspunkt, og foreløbig er de øvrige partier blevet inviteret til drøftelser, ikke forhandlinger, i Finansministeriet.

Men nu er der muligvis nye boller på suppen.

- Men vi deltager gerne i et forsvarsforlig, hvis de lukker os ind ad døren og ser, om vi kan nå hinanden. Og så må vi jo drøfte finansieringen, når vi kommer så langt, siger Søren Pape Poulsen efter mødet hos finansminister Nicolai Wammen (S).

Regeringens lovforslag om at afskaffe store bededag som helligdag har mødt massiv modstand fra blandt andet fagbevægelsen.

Har du et tip?