Ny melding fra EU: Kompensation til danske fiskere er rykket tættere på

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) har tidligere forklaret, at regler om statsstøtte står i vejen for at udbetale kompensation til danske fiskere. Nu er der nyt fra EU-Kommissionen, og måske kan kompensation godt lade sig gøre alligevel.

EU-Kommissionen er kommet frem til, at det ikke er imod EU-regler at udbetale kompensation til danske fiskere. Det betyder, at minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) nu er kommet et skridt tættere på at kunne udbetale kompensation til danske fiskere, hvis han kan finde et flertal i Folketinget.
EU-Kommissionen er kommet frem til, at det ikke er imod EU-regler at udbetale kompensation til danske fiskere. Det betyder, at minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) nu er kommet et skridt tættere på at kunne udbetale kompensation til danske fiskere, hvis han kan finde et flertal i Folketinget.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det var bestemt ikke én af de julegaver, som stod på ønskesedlen hos danske fiskere, da der juledag sidste år landede en aftale mellem EU og Storbritannien om briternes udtræden af den europæiske union. Brexit-aftalen betød nemlig, at danske fiskere skulle skæres 25 procent i deres kvoter i britisk farvand. 

Siden da er spørgsmålet om kompensation for de tabte kvoter blevet debatteret vidt og bredt. Blandt andet mente fiskeriminister Rasmus Prehn (S), at kompensation til danske fiskere ville være imod EU-regler, men nu er der nyt i sagen, lyder det fra EU-Kommissionen.

- Principielt kan vi godt godkende kompensationsordninger for tabte kvoter, forudsat at alle elementer i den fælles fiskeripolitik overholdes, oplyser EU-Kommissionens pressetjeneste til TV MIDTVEST. 

Det betyder, at én ud af to centrale EU-instanser nu har godkendt kompensationsordningen. Der er dog fortsat en anden instans, som endnu ikke har givet grønt lys.

Opdatering

Opdatering

  • Udtalelse fra fiskeriministeren er tilføjet.

Minister forklarede, at regler stod i vejen

EU og medlemslandene blev tidligere på året enige om en brexit-reserve, hvorfra der blev afsat to milliarder kroner til kompensation for Danmarks samhandel med Storbritannien. Heraf var 1,1 milliarder kroner tiltænkt det danske fiskerierhverv, men indtil nu har fiskerne ikke set en eneste krone. 

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) forklarede i juni måned til Ritzau, at EU´s regler om statsstøtte har stået i vejen for, at pengene kunne udbetales. 

Hvis et medlemsland ønsker at udbetale støtte, som er omfattet af EU-statsstøtteregler, skal det nemlig først anmeldes til og godkendes af EU-kommissionen. Hvis det ikke er sket, er der tale om ulovlig statsstøtte.

- Direkte kompensation til fiskerne bliver anset som statsstøtte, og det må man ikke ifølge EU-retten. Vi ønsker at gøre alt, hvad vi kan for at udbetale pengene til fiskerne. Men vi risikerer, at fiskerne så skal betale pengene tilbage, hvis vi har udbetalt for meget i forhold til reglerne om statsstøtte, lød det tidligere fra ministeren til Ritzau.

Nu slår EU-Kommissionen så fast, at reglerne om statsstøtte ikke spænder ben for, at fiskerne kan blive kompenseret.

- Efter flere måneders intenst arbejde, også fra Søren Gade, der sidder i Europa-Parlamentet og mange andre, der ser det ud som om, at det lysner lidt. Vi er overhovedet ikke i mål endnu, men det ser ud som om, at langt om længe kan vi få lov til at kompensere mere direkte på de tabte kvoter, siger Rasmus Prehn i dag til TV MIDTVEST.

Gitte Henning kjeldsen skib fisker kvotekonge
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Søren Gade opfordrer ministeren til at reagere

Det er i sidste ende Folketinget, der skal beslutte om danske fiskere skal kompenseres eller ej, men det forhindrer ikke EU-politiker og næstformand i EU-Parlamentets Fiskeriudvalg, Søren Gade, i at blande sig i debatten.

Han har nemlig flere gange forsøgt at få en afklaring på vegne af de danske fiskere og har blandt andet fremlagt sagen for den danske EU-kommissær Margrethe Vestager (R). Nu hvor afklaringen er kommet, håber Gade på, at ministeren vil tage affære.

- Jeg kan sagtens forstå, at ministeren indtil nu ikke har været interesseret i at overtræde nogle regler fra en kommission, men nu hvor der er kommet en melding om, at man godt kan udbetale penge til fiskerne, så håber jeg da inderligt, at ministeren kan finde et flertal i Folketinget, så fiskerne kan få udbetalt pengene, lyder det fra Søren Gade (V).

Og det lyder til, at ministeren er indstillet på det.

- Vi vil indkalde partierne, lave en aftale og udmønte pengene, lyder det fra Rasmus Prehn.