Søren Gade er skuffet over den nye Brexit-aftale - Det bliver den stille død for mange byer

Søren Gade mener, at fiskeridelen af den nye Brexit-aftale er så dårlig, at han hellere ville have været foruden den. - Vi har jo bare udskudt problemet, siger Søren Gade.

Søren Gade er alt andet end tilfreds med den nye Brexit-aftale.
Søren Gade er alt andet end tilfreds med den nye Brexit-aftale.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Juleaftensdag kom den længe ventede Brexit-aftale på plads, og den er ikke faldet ud til fiskernes fordel. Det mener Søren Gade, der er næstformand for fiskeriudvalget i Europa-Parlamentet.

- Det er en rigtig dårlig aftale for fiskeriet. Man har solgt fiskeriet for at få en europæisk aftale Brexit-aftale, og det er skuffende. Jeg mener, at det er briterne, der har vundet den her kamp, siger Søren Gade.

Aftalen betyder, at de danske fiskere i løbet af de næste fem og et halvt år skal afgive en fjerdel af deres fiskekvoter, som de har haft i britisk farvand. 

Danske fiskere fanger normalt 40 procent af deres fangst i britisk farvand, og derfor er det ikke en aftale, der bevarer julefreden hos Søren Gade.

- Vi kommer til at kunne mærke det i det midt- og vestjyske. Det bliver den stille død for mange byer. Når du skærer i kvoterne, så mister du omsætning i havnene, og det kommer til at koste jobs, fortæller det vestjyske medlem af Europa-Parlamentet.

Også Danmarks Fiskeriforening har 1. juledag givet udtryk for deres utilfredshed med fiskeriaftalen.

- Vi forventer, at fiskere vil miste deres levebrød, og det bliver et hårdt slag mod Danmark og mod Nord- og Vestjylland, hvor fiskeriet spiller en særlig rolle og er livsnerven i mange lokalsamfund, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, i en pressemeddelelse.

Søren Gade var først i december på besøg i Thyborøn, hvor han blandt fik en snak med Alfred Fisker, der en formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening, om en mulig Brexit-aftale.
Søren Gade var først i december på besøg i Thyborøn, hvor han blandt fik en snak med Alfred Fisker, der en formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening, om en mulig Brexit-aftale.
Foto: Casper Roslyng, TV MIDTVEST

Ingen ved, hvad der skal ske

Udover at der bliver skåret i kvoterne, så har Søren Gade én anden stor anke til den nye aftale: Den er kortsigtet. 

Aftalen løber de næste fem og et halvt år, og når den udløber, skal den genforhandles. Det vil sige, at ingen ved, hvordan fremtiden ser ud for fiskerne..

- Vi har jo bare udskudt problemet. Vi har givet briterne det, de vil have. Briterne ville have, at der skulle forhandles kvoter hvert år. Det ville briterne have nu, men det får de så om fem og et halvt år, for der kommer der til at være årlige forhandlinger, siger Søren Gade.

Ifølge Europa-Parlamentsmedlemmet gør den usikre fremtid det svært for fiskerne at gøre noget ved de problemer, de står overfor nu.

- Ingen fisker, banker eller kreditjyder ved, hvor fiskeriet er om 5,5 år. Fiskerne kan ikke lave generationsskifter, og de kan ikke gå ned i banken og låne penge Jeg synes, det er en elendig aftale for fiskeriet.


Ingen aftale havde været bedre

Søren Gade kan kun finde en positiv ting ved den nye fiskeriaftale. Den fylder dog forsvindende lidt, så det tidligere Folketingsmedlem så hellere, at der faktisk ingen aftale var.

Er en dårlig aftale ikke bedre end ingen aftale?

- Nej. Det er jo en god ting, at vi kan fiske i britisk farvand, men det er den snigende død. Vi kunne lige så godt have ingen aftale. De problemer, vi havde inden aftalen, er de samme problemer, som vi har nu.

I Thyborøn har fiskerne de sidste par måneder diskuteret, hvad der mon skulle ske med fiskeriet i det nye år. De regnede med, at Brexit-aftalen ville give en afklaring, men ifølge Søren Gade, så kommer fiskere til at diskutere de præcis samme ting.

- De næste fem og et halvt år kommer vi til at diskutere, hvad der kommer til at ske om fem og et halvt år, for der er ingen der ved, hvad der kommer til at ske.

Brexit-aftalen træder i kraft fra 1. januar,