Ny formand for Vestjysk Landboforening: Vi skal være en aktiv del af klimaløsningen

Der er kommet ny formand til Vestjysk Landboforening, og han har høje ambitioner både inden for klimaløsninger og det gode landmandsliv.

Jacob Spangsberg fra Hanning er klar til at overtage posten som formand for Vestjysk Landboforening.
Jacob Spangsberg fra Hanning er klar til at overtage posten som formand for Vestjysk Landboforening.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Der var kamp om formandsposten tirsdag aften til Vestjysk Landboforenings generalforsamling i Videbækhallen, da tre kandidater stillede op. 

Med omkring 50 procent af stemmerne var det mælkeproducenten Jacob Spangsberg, der løb med titlen og opgaven.

- Jeg glæder mig meget til at komme i gang. Der var god opbakning, og jeg er glad for, jeg har et godt bagland bag mig, siger han.

Jacob Spangsberg overtager posten fra den tidligere formand Søren Christensen, der efter 15 år som formand har valgt at træde tilbage.

- Det er med ydmyghed, jeg går til opgaven. Søren har været god til at tale alles sag og tage de ømme sager op. Det er en stejl indlæringskurve, men jeg skal finde min egen vej, siger han.

Til dagligt passer Jacob Spangsberg sin gård med omkring 800 malkekøer.

I 22 år har han sammen med sin bror drevet et kvægbrug i Hanning ved Skjern. I de 17 af dem har han også siddet som aktivt medlem i landboforeningens bestyrelse.

I dag har det familiedrevne kvægbrug omkring 800 malkekøer, og Jacob Spangsberg bor med sin kone Karina og deres fire børn på gården sammen med alle dyrene.

Store ambitioner

Den nye formand har store ambitioner på hans egen og hele bestyrelsens vegne.

- Jeg går meget op i, at vi har et stærkt og sundt rådgivningshus og engagerede medarbejdere. Vi (landmænd, red.) kræver meget rådgivning, fordi det er en omskiftelig tid, vi er i. Nogle af de ting, vi vil komme til at slås med i fremtiden, er alt fra klima til ulve, siger Jacob Spangsberg.

Han ligger meget vægt på, at det er vigtigt med en organisation som Vestjysk Landboforening, der kan stå på mål for det nuværende landbrug, hvis flere skulle vælge at træde ind i landbrug.

- Vi skal have nogen, der står bag det og vores bedrifter, for vi mangler hænder, siger han.

Der er ellers rekordmange, der har søgt ind på landbrugsskolen de sidste par år.

Ifølge Danske Landbrugsskoler er 21 procent flere startet på langbrugsskole i januar 2023 sammenlignet med 2021. Det glæder Jacob Spangsberg.

- De har fulde huse, og det er rigtig fedt, siger han.

Klimaopgaven skræmmer ham ikke

En af de opgaver, Jacob Spangsberg forudsiger, der skal bruges meget krudt på, er klimaløsninger indenfor landbruget.

- Jeg vil hellere være en aktiv del af løsningen og påvirke det den rigtige vej. Hvis vi hjælper med klimamålene, så kan vi også skabe nogle gode og attraktive arbejdspladser.

Jacob Spangsberg mener ikke, at svaret på klimaproblemet blot er at udfase det danske landbrug.

- Det bliver ikke løst ved at aflive alle landmænd, fordi vi udleder for meget CO2. Det hjælper ikke noget, at vi ikke skal have køer i Danmark, så udleder vi bare CO2 i Polen, hvor køerne så står i stedet. Vi skal tænke smartere, siger han.

Han arbejder for, der skal skabes kreative løsninger, der både gavner klimaet og landbrugserhvervet.

- Der skal tages jord ud fra landbruget til solcelleparker og lignende. Vi skal tænke det smart, så vi måske kan pulje to ting. Måske kan vi dyrke noget mellem solceller.

Mindst lige så vigtigt er det gode landmandsliv

Men klimaet er ikke det eneste Jacob Spangsberg gerne vil skabe mere fokus på med sin nyerhvervede titel.

- Det er vigtigt for mig, at vi har det godt. Jeg går meget op i et godt landmandsliv, siger han.

Det er et anderledes job at være landmand, og det er vigtigt at have for øje, forklarer han.

- Som landmand bor du på din virksomhed. Hvis noget går galt, skal du flytte. Især for os fylder det mere end fra syv til fire - vi er på 24/7.