Luk diskoteker og barer klokken to om natten: Diskoteksejer kan ikke se meningen

Midt- Vestjyllands Politi mener, at nattelivet bør lukke klokken to for at reducere antallet af voldsepisoder. En dårlig idé, hvis man spørger en diskoteksejer fra Holstebro.

2:39
Politiet opfordrer til at lukke nattelivet klokken 2, men ikke alle er enige.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Luk nattelivet klokken to og reducer antallet af voldsepisoder. Sådan lyder det i en ny udmelding fra Midt- og Vestjyllands Politi.  

Men den køber diskoteks- og barejer Rune Bach fra Holstebro ikke. Hans synes, det ville være en rigtig dårlig idé at lukke nattelivet tidligere. 

Ifølge ham er det ikke lukketiderne, der bør skrues på for at skabe mere tryghed i nattelivet. 

-  Jeg tror ikke, at vores gæster vil føle, at det er mere trygt, fordi vi lukker klokken to. Tværtimod vil de ende til private fester i stedet for, hvor der ikke er opsyn på dem, siger Rune Bach, medejer af East End og Tobaksfabrikken i Holstebro.

Volden sker om natten

I forbindelse med udmeldingen fra Midt- og Vestjyllands Politi har man kigget på voldssager fra 2016-2020 i de 11 kommuner, politikredsen dækker. 

Hele 41 procent af alle voldsepisoder sker i nattelivet torsdag til lørdag mellem klokken to og fire om natten. 

Dem, der står bag volden, er typisk unge, berusede mænd mellem 18 og 26 år,  som typisk har festet i mange timer.

- Hvis man lukkede tidligere - for eksempel klokken to - kan vi se på tallene, at mange af voldssagerne vil forsvinde, siger Claus Hilborg, chefpolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi. 

Men risikerer man ikke, at de unge blot starter tidligere på aftenen med at drikke alkohol så?

Nej, ikke nødvendigvis. Der er eksempelvis undersøgelser fra Norge og Sverige, hvor man har lavet såkaldte metaanalyser. Her kunne man se, at hvis man eksempelvis lukkede en time før, reducerede det antallet af voldsepisoder ganske markant. Vi tror derfor ikke på, at det bare skubber sig.  

Problematisk for Herning

Politiet bestemmer ikke, hvornår barer og natklubber skal lukke og sende folk hjem. Det bestemmer de enkelte kommuners bevillingsnævn,  og hos bevillingsnævnet i Herning er man en smule skeptiske overfor udmeldingen.

- Jeg tror ikke, det er så enkelt, at man bare kan 'lukke sig' ud af voldsproblemerne, siger Ulrik Hyldgaard, formand for bevillingsnævnet i Herning Kommune. 

- Umiddelbart synes jeg ikke, det er verdens bedste idé. Konkurrencemæssigt har Herning en meget speciel situation, fordi vi er en messe- kongres- og event-by, og derfor har vi brug for et natteliv, uddyber han. 

Ulrik Hyldgaard ser flere problematisk ting ved at lukke nattelivet klokken to.
Ulrik Hyldgaard ser flere problematisk ting ved at lukke nattelivet klokken to.
Foto: Mette Sonne Rohde, TV MIDTVEST

Men hos Midt- og Vestjyllands Politi vil de alligevel gerne sætte emnet på dagsorden. 

- Der er jo masser af problemer i det her, men man skulle også være et skarn, hvis man ikke vil tage debatten omkring det, når man kan se, hvad konsekvensen er. Det er i hvert fald forsøget værd at kigge på det, for det har et ædelt formål, siger Claus Hilborg, chefpolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Diskoteks- og barejer Rune Bach holder dog fast i, at de unge er bedst tjent med at feste hele natten. 

- Jeg synes ikke, at vi skal lave regler, fordi nogle enkelte ikke kan finde ud af indrette sig i vores samfund, afslutter han.