Kommuner står overfor stor udfordring: Kommer til at mangle hundredvis af ansatte

Lave ledighedstal giver udfordringer i landsdelens kommuner, der allerede nu mangler ansatte i både den private og offentlige sektor.

Hans Østergaard (V) oplyser, at det ikke bare er i det kommunale, der mangler hænder lige nu i Ringkøbing-Skjern Kommune, det er også alle mulige andre områder - og udfordringen med rekruttering bliver ikke mindre.
Hans Østergaard (V) oplyser, at det ikke bare er i det kommunale, der mangler hænder lige nu i Ringkøbing-Skjern Kommune, det er også alle mulige andre områder - og udfordringen med rekruttering bliver ikke mindre.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Ledigheden i Midt- og Vestjylland er lige nu den laveste siden 2008. Det viser tal fra De Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR).

I landsdelens kommuner er arbejdsløsheden i gennemsnit på 2,1 procent, og det skaber problemer. Det er nemlig svært at rekruttere nye ansatte i både den private og den offentlige sektor, når der er så få ledige.

En ny prognose fra Kommunernes Landsforening viser, at der inden 2030 kommer til at mangle 50.000 offentlige ansatte på landsplan. Og det kan allerede nu mærkes i blandt andre Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det er social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker indenfor social- og sundhedsområdet, som vi kommer til at mangle. Lige nu har vi omkring 50 stillinger i det område, siger borgmester Hans Østergaard (V) og fortsætter:

- Men jeg tror også, at vi kommer til at mangler pædagoger i børnehaver og lærere i folkeskolen.

Prøver at fastholde fraflyttere

Og det er ikke kun de offentlige ansatte, som Ringkøbing-Skjern Kommune kommer til at mangle i fremtiden, lyder det fra Hans Østergaard.

- Det er ikke bare det kommunale, der mangler hænder lige nu i vores kommune. Det er også alle mulige andre området. Det er hoteller, restauranter, rejsebureauer, landbrug og industri, siger borgmesteren.

Allerede nu prøver Ringkøbing-Skjern Kommune at løse den udfordring, de kommer til at stå overfor. Kommunen har nemlig forskellige klubber, hvor de prøver at fastholde de unge mennesker, som flytter fra området.

- Vi har klubben, som vi kalder eksilvestjyder, hvor vi cirka har 1500 medlemmer. Her fortæller vi nyheder om kommunen i forbindelse med sommerferie og juleferie. Og når de kommer hjem, så bliver de eksempelvis inviteret til en håndboldkamp, hvor der forud kommer en virksomhed, som søger arbejdskraft, som så fortæller om mulighederne for at få job herude, siger borgmesteren.

Fagforening vil gerne i dialog

Hos fagforeningen FOA Herning vil de gerne lave et samarbejde med kommunerne for at gøre vilkårene og omdømmet inden for sundhedsområdet bedre, fortæller Marianne Højlund Christensen, der er afdelingsformand i FOA Herning.

- Jeg tror, at de skal gøre vilkårene på arbejdspladserne bedre. Vi har for mange medlemmer, der er stressede og sygemeldte – og det er jo fordi, arbejdsopgaverne er større end den normering, der er til at løse opgaverne. 

- Hvis kommunerne sætter alle på fuldtid og bevarer den mængde af opgaver, som de løser i dag, så er vi nået langt, siger afdelingsformanden.

Lige nu har de ikke nogen ledige social- og sundhedshjælpere eller assistenter, og det er bekymrende, mener Marianne Højlund Christensen, og derfor appellerer hun til kommunerne.

- Vi vil gerne i dialog med kommunerne for at finde løsningsmodeller, for vi er også bekymrede for det her område, fastslår hun.

Borgmesteren i Skive Kommune er bekymret for udfordringerne ved rekrutteringen.
Borgmesteren i Skive Kommune er bekymret for udfordringerne ved rekrutteringen.
Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

Også Skive Kommune står overfor rekrutteringsudfordringer.

- Vi skal bruge alle de redskaber, der er i skuffen til at skaffe nye hænder. For det første samarbejder vi meget med andre kommuners jobcentre - eksempelvis øst på i de større byer, og der skal vi prøve at se, om vi kan tiltrække nogle til vores område, siger borgmester Peder Chr. Kirkegaard (V).

Og det vil gå ud over serviceniveauet på sigt, hvis det ikke lykkes at rekruttere nyt personale.

- Hvis vi ikke har hænder nok, så kan vi ikke nødvendigvis levere den service, som vi har i dag, siger Peder Chr. Kirkegaard. 

Lige nu har Skive Kommune landets laveste ledighed på 1,2 procent.