Hullede underbukser og gammelt arbejdstøj: Vi skal sortere tøjaffald, og Rikke gør det allerede i stor skala

10.000-vis ton tekstiler ryger ud hvert år. Men det skal snart være slut. 1. juli skal vi nemlig til at sortere affaldstøj.

4:51
Rikke Bech og hendes virksomhed New Retex har en robot, der kan sortere affaldstøj. Og den får for alvor noget at arbejde med, når danskerne fra 1. juli skal til at sortere det tøj, de smider ud.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Hospitalskitler, arbejdstøj eller underbukser. Hos Rikke Bech fylder tøjbunker så store, at selv enhver teenager ville sige, at det da godt nok er meget tøj at have liggende.

Men det er ikke bare tøj. Og det flyder ikke. Nej, det er tøj, som er så slidt, at det ikke kan bruges længere. Og det er inddelt meget præcist.

- Der er slidt godt hul på dem. De er perfekte til genanvendelse, siger Rikke Bech.

Hun viser et par hullede underbukser frem. Den slags bliver som regel brændt, men det vil Rikke Bechs virksomhed New Retex og politikere i Danmark og EU gerne ændre.

Et skridt på vejen sker 1. juli. Her skal danskerne til at sortere tekstilaffald. I dag bliver det ofte brændt, men fremover skal det i højere grad genanvendes.

Snart 10 ton om dagen

I Herning Kommune får man for eksempel chancen for at aflevere det tøj, som ikke længere kan bruges, på genbrugspladsen og senere hen i containere rundt om i kommunen.

Og så skal tøjet sorteres, findeles og laves til nyt tøj. Det er noget Rikke Bech i Rødkærbro ved en masse om. Virksomheden New Retex har nemlig Danmarks eneste maskine, som kan sortere tøjaffald. Hvert år sorterer den tonsvis af tekstilaffald.

- I dag kan vi sortere mellem 10 og 15 ton per uge, og vi er ved at opskalere vores første anlæg. Fra september kan vi sortere 10 ton om dagen, siger Rikke Bech.

En kompliceret proces

Maskinen sorterer efter tekstiltype og farve. Og det er mere kompliceret end som så.

For tøj kan bestå af flere forskellige typer tekstil. Oven i kommer så lynlåse, knapper og andre former for udsmykning eller vedhæng til tøjet.

Alligevel er New Retex nu klar med garn, der er lavet af genanvendt tekstil. De granulerede tøjrester bliver blandet med viskose og bliver så til garn, der kan bruges igen.

Langt mere kan genanvendes

Den idé har flere danske mærker sagt god for, så til efteråret vil man kunne se NewRetex’ genanvendte garn i tøj fra flere danske mærker, forklarer Rikke Bech.

Og selvom Rikke Bech altså går fra 10-15 ton om ugen til 10 ton om dagen, skal hun nok ikke regne med at løbe tør fra udtjent kluns.

I dag bliver cirka en procent af affaldstekstilerne genanvendt, selvom 68 procent kan genanvendes. Flere rapporter peger på, at der alene i Danmark er 10.000-vis af tekstiler, som hvert år kasseres, men som fordel kunne genanvendes.

- Vi ved ikke, hvor mange tekstiler, der kommer, når vi samler tekstiler ind i Danmark. Miljøstyrelsen har lavet en rapport, der siger 40.000 ton tekstiler. Andre siger, det er 130.000 ton, der bliver kasseret, fortæller Rikke Bech.