Rikke giver udslidte klude en chance til: Hendes robot sorterer tonsvis af tøj

Tidligere var hun tøjdesigner. Nu er Rikke Bech en af frontløberne i den grønne omstilling af tøjbranchen. For hun har skabt en særlig sorterings-robot.

2:22
Rikke Bech har opfundet en maskine, der kan sortere tekstiler, så mere tøj kan genanvendes i stedet for at blive brændt.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Rikke Bech er lidt af et modedyr. Og nu er hun også lidt af en opfinder.

For den mangeårige tøjdesigner har skabt en robot, der kan sortere alt det tøj, som ellers ikke rigtig kan bruges længere. 

- Det var højst sandsynligt blevet brændt, siger hun.

Rikke Bech står ved store dynger af tøj i Rødkærsbro. Her er hun blevet selvstændig iværksætter i virksomheden NewRetex.

- Jeg elsker mode og flotte ting. Meget tøj har virkelig kort levetid. Det er, som om det mister sin værdi, når det er handlet første gang. Det er noget af det, jeg blev lidt ked af. For man lægger et enormt arbejde i at skabe et flot stykke tøj, siger Rikke Bech.

Et kæmpestort grønt hjerte

Men det var ikke kun den faglige stolthed og modeinteressen, der talte, når Rikke Bech ærgrede sig over, tøj ikke blev brugt så længe. Det handlede også om tøjets klima-aftryk.

- Jeg tænkte på, om vi ikke kunne skabe noget nyt af alt det tøj, der blev smidt ud eller røg til genbrug, fortæller Rikke Bech.

Robotten kan sortere 10-15 ton tekstiler hver uge. Og den kan inddele dem i 31 forskellige tekstilsammensætninger.
Robotten kan sortere 10-15 ton tekstiler hver uge. Og den kan inddele dem i 31 forskellige tekstilsammensætninger.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Som tøjdesigner oplevede hun tidligere, at tøjfirmaerne gerne ville genanvende udslidte tekstiler, men der var bare nogle udfordringer. 

Så hun besluttede sig for at skabe en maskine, der kan sortere tekstilerne, så de kan genanvendes.

Det skete med et grønt sigte. EU vurderer nemlig, tøjindustrien er klodens fjerdestørste klimasynder. Kun madproduktion, boligbranchen og transport sviner mere.

- Der er da helt sikkert et kæmpestort grønt hjerte, der banker for, at vi kan gøre det på den rigtige måde, siger Rikke Bech.

Affaldsforening roser

Lige nu kan maskinen i Rødkærsbro inddele mere end 10 ton tekstil hver uge. Det er en god begyndelse, mener man hos Dansk Affaldsforening.

- Det er enormt vigtigt, at vi får nogle værktøjer til at håndtere den her massive strøm af affaldstøj. Men kan selvfølgelig sige, hvis vi samtidig også reducerede mængderne, så vi ikke havde så meget tekstilaffald, siger Nana Winkler Specialkonsulent, Dansk Affaldsforening.

Fra 10-15 ton om ugen er der lang vej op til de omtrent 40.000 ton tøj, som i Danmark hvert år ender i den almindelige skraldespand eller i småt eller stort brændbart.

Ny lov kræver, vi sorterer

Men allerede næste år kan det være, der Rikke Bechs virksomhed kan få mere at lave. 

For her bliver det et lovkrav i Danmark, at tøjaffald bliver sorteret separat. Og i resten af EU bliver det et krav senest i 2025.

Når maskinen i Rødkærsbro samtidig er blandt de eneste af sin slags i Europa, giver det håb om en stor midt- og vestjysk forretning.

Vil være størst i Europa

Rikke Bech går efter at blive den største på markedet i Europa om fem år. Og hun planlægger at rykke til andre lokaler i Herning, så virksomheden kan vokse yderligere.

- Der er et enormt stort potentiale. Der er nogle teknologier, der findes, men som ikke er modne endnu. De skal tilpasses, og med teknologi kan vi nå rigtig, rigtig langt. Der er store muligheder i hele Europa for at ændre nogle vaner, siger Rikke Bech.

Men et er, om man kan skabe genanvendt tøj. Noget andet er, om folk så gider at købe det. 

Her er iværksætteren bestemt ikke bange for, at genanvendt tøj ikke skulle kunne blive lige så interessant som nyproduceret tøj: 

- Kan det blive lige så fedt tøj, når det er genanvendt?

- Det kan da blive meget mere fedt. Det har jo en historie, siger iværksætteren.