Rikkes oprør mod det perfekte: - Folk bliver stødt af mine malerier

Rikke Bech fra Rødkærsbro sprang ud som kunstner for tre år siden. Hun maler billeder, der viser mennesker, som de ser ud i virkeligheden – og det kan godt støde folk.

For Rikke Bech er skønhed mange ting. Hun er kunstner og maler ansigter og mennesker, som de er. Med rynker, hængebryster og deller på maven. Hun oplever, at det på de sociale medier ofte kun er skønheder og det polerede, der vises frem. Det vil hun gerne gør op med.

- Sådan ser vi jo ikke ud i virkeligheden. Den historie, vi mennesker er, er ikke altid den pæne og polerede historie. Et billede behøver ikke være anonymt, det må gerne sætte noget i gang, siger Rikke Bech.

Hun bor i Rødkærsbro lidt uden for Viborg og bliver inspireret af de mennesker, hun møder ved købmanden eller på gaden. Ofte er det de lidt skæve eksistenser, der fascinerer hende. De efterlader indtryk og følelser, som må ud gennem penslen.

- Der er nogen, der bliver lidt stødt af det, mens andre synes det er fedt, fortæller kunstneren.

For Rikke Bech handler det om at vise virkeligheden, som den er. For hende er den smuk og fortæller masser af historier om livet. Et af hendes første malerier forestiller en gammel dame.

- Det er en ældre dame med bryster og tissekone og det hele. Jeg havde det med på en af mine første udstillinger, men der blev det fjernet, fordi de synes, at det var for anstødene, fortæller Rikke Bech.

Billedet af den nøgne, ældre dame blev taget af en af Rikke Bechs første udstillinger, da det var for stødende.
Billedet af den nøgne, ældre dame blev taget af en af Rikke Bechs første udstillinger, da det var for stødende.
Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

Ordblindhed satte skub i maleriet

Det kreative har altid været en del af Rikke Bech, og det med at tegne startede ved lidt af en tilfældighed i folkeskolen, hvor hun som ordblind havde svært ved at læse og skrive.

 - Jeg havde en dansklærer, der godt kunne se, at der ikke var mange chancer, så hun satte mig til at tegne historier. Jeg følte mig enorm betydningsfuld, og allerede der startede det med at fortælle historier med tegninger og malerier, husker Rikke Bech.

Hun er uddannet designer og har i mange år arbejdet i modebranchen og for LEGO. I dag arbejder hun med grafik i sit eget firma.

- Når du arbejder grafisk, skal det være pænt og poleret, og det må ikke være stødende. Når jeg maler, må jeg gøre, hvad jeg vil.

Det er tre år siden, at hun for alvor tog fat med pensler og farver, og det er blevet til mange billeder. 

- Det har altid været der. Jeg har hele tiden vidst, at jeg skulle male, og nu er jeg kommet dertil i mit liv, hvor det skulle være.

Sidste år kom hun med i årsbogen ’101 kunstnere,’ der er fyldt med nye, talentfulde danske kunstnere inden for maleri, skulptur, keramik, foto og smykkekunst.  

Se flere af Rikke Bechs kunstværker i indslaget.
Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.