Gode råd til behandling af lus

Lus hærger lige nu i det midt- og vestjyske. En biolog rådgiver og be- eller afkræfter myter om det blodsugende kryb.

Hovedlus lever af at suge blod fra menneskers hovedbund, og de små blodsugende kryb har fået sit tag i det midt- og vestjyske.

Særligt ferier er højsæson for lus. Her mødes mange børn til forskellige arrangementer, og det giver gunstige kår for de små kryb. Det fortæller Kim Søholt Larsen, der er biolog og ejer af hjemmesiden www.liceworld.com, hvor han rådgiver om det lille dyr.

- Man ser det her boom af lus efter ferierne. Vi har alle sammen rendt rundt og hygget os i vinterferien, og så slæber man lus med i institutionen igen efter ferien, siger Kim Søholt Larsen.

- Dels interesserer folk sig ikke så meget for lus, når de har ferie, og dels kommer børnene mere ud blandt nye børn, fortsætter han.

De mange lus giver problemer for forældrene, der må i gang med tættekammen. Det store boom af lus lige nu skyldes, at det indtil videre har været en mild vinter. Det giver en opblomstring i antallet af lus.

- Vi ved, at hvis der er en højere temperatur, så er der en højere forekomst af lus, slutter Kim Søholt Larsen.

Gode råd

På hjemmesiden vejleder Kim Søholt Larsen brugere om behandling, smittefare og general fakta om de små kryb. Desuden be- og afkræfter han diverse myter.

Han skriver blandt andet ofte er forestillingerne om smitterisikoen meget overdrevet. Hovedlus har faktisk ikke ret mange muligheder for at sprede sig – de kan jo hverken hoppe eller flyve – og så snart de ikke har fat om hårstråene, har de svært ved at bevæge sig rundt.”

Og om behandling med lusemidler skriver han, at følgende er vigtigt:

  • at midlet påføres i en tilstrækkelig mængde
  • at det fordeles omhyggeligt i hele håret helt ud til hårspidserne
  • at det sidder længe nok i håret – se produktets vejledning
  • at håret kæmmes med en tættekam, hvis vejledningen angiver dette
  • at behandlingen gentages, hvis dette er angivet som en del af behandlingsforløbet.

Læs meget mere mere på  www.liceworld.com.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.