Før møde om Lem Kær: Vestas truer med at rykke vindmølleeventyr til udlandet

Torsdag mødes politikere og parter for at drøfte nyt vindmølletestanlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune. Flere borgerer siger nej tak til nye, store vindmøller.

2:53
Vestas satser på at udvikle nye vindmøller og omdanne strøm til brint via power-to-x. Det kræver forskning og 200 meter høje vindmøller ved Lem Kær. Hvis ikke man får grønt lys, kan de høje testmøller og nye arbejdspladser i stedet ryge til udlandet.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Det har skabt store protester i Ringkøbing-Skjern Kommune, at Vestas sammen med to projektmagere vil opstille et grønt testcenter og udvide en vindmøllepark i Lem Kær. 

En del borger i området har udvist stor modvillighed mod at få opstillet anlægget tæt på deres beboelse. Derfor er der torsdag indkaldt til møde, hvor Vestas sammen med kommunens politikere vil drøfte projektets videre forløb. 

- Hvis det ikke bliver Lem Kær, så bliver det et andet sted. Umiddelbart, så ser det desværre ikke ud til, at der er udlagt andre områder, vi kan anvende. Så risikoen for, at vi må flytte det til udlandet, er reel, siger Anders Vedel, der er science advisor for Vestas.

Fra Vestas side mener man dog, at det er vigtigt for både den grønne omstilling og bibeholdelsen af arbejdspladser i landet.

- Hvis vi skal have løst de klimamæssige problemstillinger, skal der meget mere vedvarende energi ind i hele vores energi-mix. Set i den sammenhæng er det her projekt for Vestas ekstremt vigtigt, siger han. 

Beboerne i området kan efter planen se frem til flere, og højere vindmøller. Her er det en visualisering af 200 meter høje testvindmøller.
Beboerne i området kan efter planen se frem til flere, og højere vindmøller. Her er det en visualisering af 200 meter høje testvindmøller.
Foto: Visualisering: Ringkøbing-Skjern Kommune

Borgernes bekymringer 

Hele projektet skal gøre det muligt at omdanne strøm fra vindmøller og solceller til gasser og flydende brændsler. I den forbindelse skal der opføres et såkaldt Power-to-X-anlæg, som vil gøre det muligt at gemme al den grønne energi, der bliver produceret. 

Udover Power to X-anlægget består projektet af en udvidelse af den allerede eksisterende vindmøllepark i Lem Kær. Her skal vindmøllerne gå fra at være 150 meter høj til en højde på 270 meter.

Men ifølge Anders Vedel fra Vestas er det helt nødvendigt at anlægget placeres i netop Lem Kær ud til Ringkøbing Fjord, hvor de klimatiske forhold er optimale. 

Kan du forstå, hvis der er nogle naboer, der er ikke synes om at skulle bo ved siden af anlægget? 

Ja, det kan jeg godt. Der er ikke noget at sige til, at folk er betænkelige og stiller spørgsmål ved det, der skal ske. Det tager Vestas alvorligt. Vindmøller har været en del af Vestjylland i rigtig mange år, og vi vil værne om det gode forhold, vi har til lokalbefolkningen. 

Hvad gør I konkret for at imødekomme lokalbefolkningens bekymringer? 

- Vi har et godt samarbejde med kommunen og projektudviklerne, der har lavet aftaler med ejerne af jorden ved Lem Kær. Her har projektudviklerne kigget på, hvordan man kan tage videst muligt hensyn til de indsigelser og betænkeligheder, der er i området. 

Torsdag den 3 juni vil temamødet finde sted, hvor Anders Vedel fra Vestas vil fortælle om Vestas' visioner for teknologiudvikling i Ringkøbing Skjern Kommune. 

Først senere skal politikerne tage stilling til om man vil realisere projektet.