Protester mod kæmpevindmøller i Lem Kær vokser

Over 800 borgere har skrevet under på en underskriftsindsamling mod et nyt vindmølletestcenter i Lem Kær mellem Ringkøbing og Skjern.

2:34
Alex Bonde Holm bor i Lem og arbejder for at få stoppet vindmølleprojektet i Lem Kær.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Modstanden mod opstilling af kæmpevindmøller i området omkring Lem Kær i Ringkøbing-Skjern Kommune vokser.

To projektmagere vil sammen med Vestas lave et energi-testcenter med 270 meter høje vindmøller, men det vil borgerne i området ikke være med til. Derfor har flere end 800 nu skrevet under på en protest. Derudover har over 100 gjort indsigelser mod projektet i en høring.

En af dem, der forsøger at stoppe vindmølleplanerne, er Alex Bonde Holm fra Lem. Han har blandt andet været med til at opsætte seks store protestskilte for at gøre opmærksom på sin modstand.

- Vi kæmper med næb og klør, for at det ikke skal blive til virkelighed, siger han.

I dag er han nabo til vindmøller, der er 150 meter høje, og han har ingen ønsker om, at de skal skiftes ud med nogle, der er større.

- Det er jo næsten at gange dem, der er der, med to. Det er voldsomt. Meget voldsomt, siger Alex Bonde Holm.

En balance mellem befolkning og erhvervsliv

I byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune er der hos Socialdemokratiet og Kristendemokraterne stor forståelse for borgernes protester.

- Vindmøller af den her størrelse er store. De er ikke rare at bo op ad, så man skal ikke have meget politisk empati for at forstå modvilligheden, siger Søren Elbæk (S), der er viceborgmester.

- Jeg er optaget af, hvor smidigt vi kan gøre det, så det rammer så få som muligt, og her synes jeg faktisk, det rammer for mange, siger byrådsmedlem Kristian Andersen (KD).

Begge politikere er dog enige om, at et nyt vindmølle-testcenter vil gavne erhvervslivet i kommunen. Derfor handler det om at finde en løsning, der tilgodeser alle parter.

- Hvis ikke virksomhederne får stillet de her testfaciliteter til rådighed i de kommende år, så er de udfordret i deres produktudvikling og i deres forskning, og det kan få konsekvenser for en kommune som Ringkøbing-Skjern, siger viceborgmesteren.

- Det er en kunst at balancere, hvordan når vi længst i forhold til at imødekomme erhvervslivets behov, uden at vi tager borgerne som gidsler, siger Kristian Andersen (KD).

- Jeg er kompromisløs

På borgmesterkontoret er der også og vilje til at finde en løsning, som både projektmagerne og befolkningen kan leve med.

- Det kan da sagtens være, at vi skal indgå nogle kompromiser for at komme i mål. Det kan være, der ikke skal være 11 møller, men måske otte, siger borgmester Hans Østergaard (V).

I Lem har Alex Bonde Holm dog ikke meget tilovers for den idé.

Kan du leve med et kompromis?

Nej, der er jeg helt klar i mælet. Jeg er kompromisløs med det her, siger han.

Udover vindmøller er der også en solcellepark og et power-to-x-anlæg, der kan lave vedvarende energi om til brint eller ammoniak, på tegnebrættet.