Nyt grønt testanlæg bekymrer: - Det er fuldstændig forrykt

Et nyt testanlæg skal hjælpe Ringkøbing-Skjern Kommune med at udnytte en større andel af den grønne energi, kommunen producerer, men aldrig når at bruge. Men de kommende naboer frygter, at anlægget vil medføre gener.

Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder på at kunne give lov til at opføre et nyt grønt testanlæg i Lem Kær mellem landsbyerne Lem, Velling og Højmark. 

Testanlægget skal bestå af et såkaldt Power to X-anlæg, som kan omdanne strøm fra vindmøller og solceller til gasser og flydende brændsler. Med sådan et anlæg vil kommunen kunne gemme den grønne energi, som i dag aldrig når at blive brugt. 

Udover Power to X-anlægget består projektet af en udvidelse af den allerede eksisterende vindmøllepark i Lem Kær. Her skal vindmøllerne gå fra at være 150 meter høj til en højde på 270 meter.

Men borgerne omkring Lem Kær er bange for, at testanlægget vil medføre støj eller lugtgener. De forstår ikke, at man har udpeget et område tæt på tre landsbyer.

- Jeg synes, det er et fantastisk projekt i bund og grund, men placeringen her midt imellem Lem Stationsby, Velling og Højmark, synes jeg, er fuldstændig forrykt, fordi man placerer det så tæt på mange mennesker, siger Alex Bonde Holm, som bor få hundrede meter fra det udpegede område.

Det synspunkt er Anna Hilden enig i. Hun bor selv i landsbyen Velling.

- Jeg har meget sympati for, at man gerne vil teste nye teknologier som Power to X, men der er ikke nogen grund til at gøre det så tæt på velfungerende landsbysamfund, som man her lægger op til. Der er vel 1500 husstande inden for få kilometer, siger hun.

Både Alex Bonde Holm og Anna Hilden mener, at anlægget burde ligge et sted i kommunen, hvor der er mere øde.

Området er i forvejen udpeget til test

På rådhuset i Ringkøbing-Skjern Kommune forstår borgmester Hans Østergaard (V) godt, at de måske kommende naboer er utilfredse med placeringen. 

Han mener dog, at testanlægget også ville møde modstand i alle andre områder af kommunen.

- Med de projekter, vi har gennemført gennem tiden, har vi erfaret, at uanset hvor det er, man gerne vil de ting her, så vil der være lokal modstand imod det, siger han.

På trods af den lokale modstand er han overbevist om, at Lem Kær er den rigtige placering til det nye anlæg.

- I forvejen er det her et område, der er udpeget til testområde. Der står i dag elleve 150 meter høje vindmøller, som bliver brugt til test. Og det er egentlig årsagen til, at det er lige der, vi arbejder på det, siger borgmesteren.

Han håber, at kommunen gennem dialog kan få de beboerne i området til at se mulighederne i projektet fremfor begrænsningerne.

- Det ligger mig meget på sinde, at vi fra nu og fremad i den her proces får en rigtig god dialog med borgerne, og så vidt muligt får dem orienteret godt og grundigt om, hvad det her projekt indeholder. Og får dem overbevist om, at det er et rigtig interessant projekt for vores kommune, siger Hans Østergaard (V).

Projektet er langt fra godkendt endnu. Det er i første omgang sendt i offentlig høring, hvorefter byrådet skal beslutte, om der skal iværksættes en VVM-redegørelse. 

Først derefter skal politikerne i kommunen endeligt beslutte, om projektet skal realiseres.