Er genåbningen for forsigtig? Hotelforpagter savner klare svar

Flere sætter spørgsmålstegn ved regeringens genåbningsplan. Erhvervsministeren mener, det er den nødvendige løsning.

Restauranten på Vedersø Klit Badehotel er lige nu tom, selvom påsken banker på døren. 

quoteDet vi dybest set savner ved den forsigtige åbning, man har gang i, det er, at man begrunder den

Oliver Mogensen, forpagter, Vedersø Klit Badehotel

Sommeren skulle egentlig have været den første rigtig gode sæson for forpagterparret Oliver Mogensen og hans bror, der siden 2018 har drevet hotellet. Men sådan ser det ikke ud til at blive nu, efter store dele af Danmark holder lukket for at undgå spredningen af coronavirus.

Nu har regeringen så varslet, at man lige så langsomt vil til at åbne Danmark igen, og ambitionen er, at de mindste børn skal tilbage til vuggestuer, børnehaver og skole igen efter påske. Den prioritering forstår Oliver Mogensen dog ikke helt.

- Det vi dybest set savner ved den forsigtige åbning, man har gang i, det er, at man begrunder den, siger han og uddyber:

- Hvis man bruger argumentet om, at man skal undgå smittefare, så synes jeg godt, det kan virke en lille smule mystisk. Eller jeg tillader mig i hvert fald at undre mig over, at man vælger at placere en masse børn sammen, og man så samtidig har en masse mennesker i supermarkedet, og at man så samtidig ikke må have gæster i en restaurant. Ud fra egen erfaring med min lille nevø, hvis han selv skulle stå for hygiegnen, så er det betydeligt ringere, end hvis vi skal gøre det, siger han.

Ikke alene

Oliver Mogensen er ikke den eneste, der undrer sig over, at åbningen starter med de mindste. Planen har også skabt bekymringer flere steder på Christiansborg, hvor man er bekymret for erhvervslivet.

En af dem der forstår hotelforpagterens tanker er formand for det Konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen.

quoteDer er bare det ved det, at hvis vi får åbnet for hurtigt op, og hvis ikke vi er gode nok til at holde afstand, så kan vi risikere, at den her smitte eksploderer mellem hænderne på os, og så skal vi til at lukke ned igen

Simon Kollerup, Erhvervsminister, Socialdemokratiet

- Jeg spørger mig selv, hvorfor det er, at regeringen vil have så lav en kurve, der gør, at det her kommer til at tage måneder. For det er nok det, man kigger ind i, hvis man åbner så lidt op, som man gør, siger han og fortsætter:

- Det her er folks livsværk, det er folk, der mister deres arbejde og det, de har kæmpet for at få op at stå, fordi vi har en regering, der har tre scenarier, og så vælger de et, der er mindre end det mindste scenarie. Det synes jeg er ærgerligt, og jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor man vælger den måde at gøre det på, siger Søren Pape Poulsen. 

Forsvarer planen

Erhvervsminister Simon Kollerup forstår også godt Oliver Mogensens bekymring for hans forretning. Han mener dog stadig, at regeringen går den rigtige vej.

- Der er bare det ved det, at hvis vi får åbnet for hurtigt op, og hvis ikke vi er gode nok til at holde afstand, så kan vi risikere, at den her smitte eksploderer mellem hænderne på os, og så skal vi til at lukke ned igen, forklarer han og fortsætter:

- Så når vi vælger den her forsigtige tilgang, hvor vi hellere går et skridt lidt for kort her til at starte med, så er det for at passe på vores sundhedsvæsen, men faktisk også for at passe på virksomhederne, så vi ikke skal slås tilbage igen og lukke ned igen.

Se hele interviewet med Oliver Mogensen, Simon Kollerup og Søren Pape Poulsen her.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.