DMI-varsel: Risiko for skybrud flere steder

Det solrige og meget varme vejr er blevet afløst af regn- og tordenbyger. DMI varsler onsdag om skybrud.

Onsdag varsler DMI om risiko for lokale skybrud over det meste af landsdelen. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Efter de seneste uger med usædvanligt varmt og tørt sommervejr, varsler DMI onsdag om risiko for skybrud i landsdelen. 

Læs også Høj sol og lidt vind: Tørke skaber perfekt høstvejr for landmænd

Varslet gælder fra klokken 11 onsdag formiddag til klokken 21 onsdag aften, og gælder ifølge DMI konkret for Silkeborg og Holstebro kommuner, men varslingen dækker også den brede geografiske betegnelse hos DMI, 'Midtjylland'. 

- Luften over Danmark er ikke helt så varm mere, men den indeholder fortsat store mængder vanddamp. Luften er ustabil og under de rette betingelser, kan der pludselig opstå byger, som kan blive kraftige og med torden. Da der ikke er meget vind, vil bygerne bevæge sig ganske langsomt og muligvis kaste så meget vand af sig, at kriteriet for skybrud kan overskrides, skriver meteorolog ved DMI, Frank Nielsen på DMI.dk.  

Kriteriet for skybrud er mere end 15 millimeter regn på 30 minutter.

Ved varsling af skybrug, skal man være opmærksom på, at lavtliggende områder som for eksempel kældre, vejbaner og viadukter kan oversvømmes.

DMI udsender onsdag varsling om risiko for skybrud. Varslingen gælder for det meste af landsdelen.  Foto: DMI

Bilister skal tilpasse kørselshastigheden til sigtbarhedsforholdene og ikke køre ud i vand, hvor man ikke kan vurdere dybden.

- Tjek tagrender, nedløbsrør og afløbsriste nær din bolig. Luk vinduer og døre. Tordenvejr medfører risiko for lynbrande og fejl på elektriske systemer. Søg ly for tordenvejret indendørs eller i en bil med lukkede døre og vinduer. Søg ikke ly under træer. Undgå at bade eller at færdes på store, åbne områder som got eksempel fodboldbaner, når lyn og torden nærmer sig, skriver DMI. 

01:38

Den sene sommervarme har givet gode høstvilkår til landmændene: Landmændene har travlt med at få årets høst af blandt andet vårbyg i hus. Høsten er kommet sent igang, men tegner til at blive god.

Luk video