Delte mad ud til trængte familier: Frivillig forening må lukke efter anonym anmeldelse

Madkassen Vestjylland må lukke efter besøg fra Fødevarestyrelsen.

Det er med tårer i øjnene, at Lars Stampe må lukke den forening, han startede for otte år siden.
Det er med tårer i øjnene, at Lars Stampe må lukke den forening, han startede for otte år siden.
Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

I over otte år har foreningen Madkassen Vestjylland delt overskudsmad ud til trængte familier. Men fra dags dato er det slut. 

- Jeg kan ikke overskue situationen, siger formand og stifter af foreningen, Lars Stampe. 

Mandag var Fødevarestyrelsen på besøg, der hvor foreningen deler mad ud til familier, som har svært ved at få pengene til at række til mad. 

Maden får foreningen doneret fra supermarkeder og virksomheder, som ikke kan sælge maden, fordi det eksempelvis er tæt på udløbsdatoen. I første omgang deles maden ud til krisecentre, væresteder og ukrainske flygtninge. 

Men det, som ikke bliver brugt dér stilles frem til fri afhentning, som omkring 300 udsatte benytter sig af hver uge, fortæller formanden. 

Men det må de ikke, har Fødevarestyrelsen, ifølge Lars Stampe, konkluderet. 

- Jeg, og de frivillige, troede, at når vi har ”kasseret” maden, og lagt det ud som affald, så er maden ikke længere vores ansvar, men den enkelte borger, som vælger at tage maden alligevel. Det fik vi konstateret, at sådan så kontrollen det ikke, forklarer Lars Stampe. 

0:23

Udsatte kører selv foreningen

Foreningen arbejder med overskudsmad i to spor. Det som sendes ud til centre med udsatte, og det, som folk selv kan afhente. 

Den første del fungerer, ifølge formanden , helt efter bogen - men den anden del er problematisk, erkender han. 

- Da jeg kom derud kunne jeg konstatere, at der var noget mad, som ikke var okay lige der, og det skal det jo være, vi har en lovgivning, som skal overholdes, og det kunne vi ikke håndtere, siger Lars Stampe. 

Men foreningen Madkassen er ikke kun en måde at få bugt med madspild, det er også et socialt projekt, hvor borgerne tager ansvar for sig selv, fortæller han.

Det er nemlig de udsatte selv, som står for at samle og sortere overskudsmaden fra supermarkederne - en mad, som de efterfølgende selv får glæde af. 

- Vi kan nemt finde seniorer, som kunne være frivillige, men det er bare ikke det, der er meningen med Madkassen. Meningen er, at borgerne selv skal tage vare på sig selv. Det er der en værdighed i, synes jeg, siger Lars Stampe. 

Lukker helt ned

Og derfor så han sig tirsdag - dagen efter Fødevarestyrelsens besøg - sig nødsaget til at lukke foreningen helt. Men det er med tårer i øjnene og stor ærgrelse, siger han. 

- Jeg skammer mig over, at jeg ikke forudså, at det kunne ske. Vi har jo mange borgere, som bruger os. 

Nu frygter han og de frivillige bøder og restriktioner, hvis arbejdet med Madkassen skal fortsætte. 

- Vi venter på skrivelsen, men har fået at vide, at vi kan få en bøde, og endnu flere restriktioner, og det synes jeg ikke, vi kan klare som frivillige, siger Lars Stampe. 

Fødevarerstyrelsen bekræfter overfor TV MIDTVEST, at styrelsen har været på kontrolbesøg hos Madkassen Vestjylland, og skriver derudover i et skrifteligt svar:

- Da kontrolrapporten ikke er færdigbehandlet, kan vi ikke udtale os om den endnu. Vi kan bekræfte, at vi for nylig har været på kontrolbesøg i virksomheden, men vi har ikke lukket den.