Borgere til kamp mod elmaster: Trækker politikere med ud i landskabet

Borgerne i Herborg kæmper en indædt kamp for at få vendt Miljøstyrelsens planer om at opsætte en ny 95 kilometer lang luftledning.

Bent Søndergård er talsmand for den gruppe af borgere i Herborg, der kæmper for at en kommende udbyggelse af elnettet ned gennem Jylland ikke bliver en luftbåren løsning, men i stedet bliver nedgravede kabler. Foto: Sean Kelly Christensen

En håndfuld Christiansborg-politikere var fredag lokket væk fra København og ud i det midt- og vestjyske landskab.

Læs også Ringkøbing-Skjern om nye elmaster: Grav ledningerne ned

Det var en gruppe borgere fra Herborg ved Videbæk, der havde inviteret politikerne på bustur for at overbevise de folkevalgte om, at de bevæger sig ned ad en forkert vej, når de vil sætte kæmpe elmaster op med højspændingsledninger, i stedet for at grave kablerne ned i jorden. 

- Vi synes, at vi har nogle bevaringsværdige landskaber herude, hvor vi ikke ønsker at få det skæmmet af de her kæmpestore ledningsmaster, der skal op. De er jo 35x35 meter. Det er jo nogle kæmpe mastodonter at få op, siger Bent Søndergård, der er talsmand for borgerne i Herborg. 

Planerne med elmasterne udspringer af, at de vestjyske vindmøller producerer mere strøm, end midt- og vestjyderne selv kan bruge. Men det nuværende elnet kan ikke transportere al energien væk. Derfor skal elnettet udbygges.

Det nuværende elnet har ikke kapacitet nok til at transportere al energien væk fra landsdelen.  Foto: Torben Christensen / Ritzau Scanpix

Oprindeligt var det planen, at de nye og stærkere kabler skulle graves ned, men det vil ifølge Energinet.dk, der står for udbyggelsen, koste 4,2 milliarder kroner mere, end hvis kablerne bliver luftbårne. 

Derfor blev planerne ændret, og nu er det meningen, at de nuværende elmaster skal erstattes med nogle nye, der er 35 meter høje, 35 meter brede og dermed væsentligt større end de master, der står i landskabet nu.

Og det er altså nogle nye, tårnhøje naboer, som Bent Søndergård helst ikke vil have. 

- Vores slutmål er, at vi får de her kabler i jorden. Og måden vil vi opnå det på, det er ved at forsøge at påvirke politikerne til ændre lovgivningen, sådan så Energinet ikke har andre valg end at lægge kablerne i jorden, siger Bent Søndergård. 

De nye master vil være 35 meter høje og 35 meter brede. Foto: Energinet.dk

Politisk forståelse 

Indtil i dag har flere politikere ment, at de ekstra milliarder var for stor en pris at betale for at få gravet kablerne ned, men nu er Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, knap så klar i mælet. 

- Det gør indtryk, og der er mange af de her borgere, som har taget fat i mig på forhånd, fordi de er bekymret. De er selvfølgelig både bekymret for huspriser, miljøet og alt muligt andet. Det er nogle af de ting, som vi skal vægte, siger han.

- Jeg ønsker at finde den løsning, der kan nyde bred opbakning i Folketinget, og det er også derfor, at jeg ikke lige vil stå på nuværende tidspunkt og pege på en konkret model, lyder det videre.

Læs også Højspænding: Kabler lægges i jorden

Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær var også med på dagens rundtur, og han er ikke udpræget begejstret for de nuværende planer. 

- Jeg er ret skeptisk grundlæggende for, at man får dem i luften. Men vi mangler nogle flere informationer, før vi kan tage en endelig beslutning, siger han. 

Blandt andet vil han gerne vide, hvor meget prisen vil være ekstra per husstand i Danmark, hvis politikerne vælger at det skal være den 4,2 milliarder dyrere løsning at grave kablerne ned. 

- Det er klart, at det koster noget mere, men hvis det er en begrænset pris, så er vi sådan set villige til at få dem gravet ned, for der er også nogle andre perspektiver i det end økonomisk. Og det er blandt andet det sundhedsfaglige. Det er ikke nødvendigvis sundt at bo ved siden af de kraftkabler, forklarede han.

Der var indlagt stop på turen, så politikerne kunne se det landskab, hvor elmasterne efter de nuværende planer ville komme til at stå. Foto: Sean Kelly Christensen

Konservative: Kablerne skal i jorden

Konservatives energiordfører, Orla Østerby, var ikke med på dagens bustur. Men alligevel er han helt klar i spyttet i forhold til hans ønsker for elnettet. 

- Jeg har her til morgen opfordret Lars Christian Lilleholt, vores energiminister, til at få fundet en løsning, så de her kabler kommer i jorden, fortæller han til TV MIDTVEST.

Og selvom det vil være en dyrere løsning at grave kablerne ned, så er det de ekstra milliarder værd. 

- Selve finansieringen skal vi nok finde en løsning på, det er et mere et spørgsmål om, at vi ikke kan være bekendt overfor vores natur at lave em motorvej ned gennem Jylland, samtidig med at vi i andre naturskønne områder graver kablerne ned, lyder det. 

- Jeg ved godt, at det bliver dyrere, men der har vi så sagt, som et ansvarligt regeringsparti, at så vil vi være med at finde pengene, slutter han. 

Der var nok at se på for de politikere fra både Christiansborg og Ringkøbing-Skjern Kommune, der var inviteret på bustur. Foto: Sean Kelly Christensen

Bent Søndergård er glad for politikernes nye takter, men borgerne i og omkring Herborg har ikke smidt arbejdshandskerne endnu.

- Jeg er overhovedet ikke færdig med at påvirke. Der er jo et borgerforslag, som jeg håber, at alle, ikke bare i Vestjylland, men i hele Danmark, vil gå ind og skriver under på.

Efter dagens bustur samledes politikere og borgere til en fælles debat om fremtidens elnet. 

02:15 Luk video