10. klasse skal over på erhvervsskolerne

LO foreslår at flytte 10. klasserne væk fra folkeskolen og ud på erhvervsskoler og ungdomsskoler. Flere partier bakker op om ideen

For tre år siden flyttede 10. klasserne i Ringkøbing ud af folkeskolen og ind på Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern.  

Det giver et meget bedre grundlag for de unge, som skal vælge ungdomsuddannelse, mener Helge Albertsen, som er lokalformand for LO i Ringkøbing.

Og helst skal flere vælge den erhvervsfaglige vej. Prognoser viser nemlig, at der kommer til at mangle 70.000 faglærte i fremtiden. 

- Ideen med 10. klasse er at det er en indgang til ungdomsuddannelserne og en udgang for folkeskolen. Så vi får en bedre overgang, mener han.

Helt i tråd med hans organisation, som netop nu foreslår at flytte alle 10. klasser væk fra folkeskolen og ud på erhvervsskoler og ungdomsskoler. 

Politisk opbakning

Forslaget bakkes op af en række erhvervsfaglige organisationer som Dansk Industri og Dansk Metal. Og også af Venstre og Socialdemokratiet. 

- Vi vil gerne se på, hvordan det i fremtiden skal strikkes sammen, så vi får flere til at få øjnene op for erhvervsskolerne, siger uddannelsesordfører Annette Lind fra Socialdemokratiet.

 

Inden længe går de politiske forhandlinger om netop overgangen fra folkeskole til ungdomsuddannelse igang. 10. klasserne forventes at spille en nøglerolle.  

Ialt 11 af landets kommuner har flyttet 10. klassesundervisningen ud på en erhvervsskole.