Vestjysk fisker vil lære danskerne at spise havets hugorm

Der er mange, der frygter den. Men fjæsingen er en glimrende spisefisk, og nu vil en fisker fra Thyborøn sammen med DTU Aqua få flere danskere til at servere fisken på middagsbordet.

Hans Jørgen Jensens fiskekutter L820 NannaCecilie.
Foto: privatfoto/Rigmor Sams, TV MIDTVEST

- Lige et øjeblik. Jeg er lige i gang med at fiske, siger Hans Jørgen Jensen i telefonen.

Den vestjyske fisker, der til dagligt holder til i Thyborøn, befinder sig lige nu på Kattegat, hvor bestanden af fjæsing er eksploderet. 

På grund af det øgede antal fjæsing vil fiskere nu gøre fjæsing til 'det nye sort' og få flere danskere til at servere fisken på middagstallerknen. 

- Det er virkelig en god fisk. Jeg mener virkelig, at der er potentiale her, siger fisker Hans Jørgen Jensen.

Samtidigt tilføjer han, at han for nyligt så et Facebookopslag fra en fiskerestaurant, som havde serveret fjæsingen sammen med pomfritter.

- Den kan jo bruges sammen med alt muligt. I Sydeuropa spiser man dem en del, så det skal vi jo bare lære herhjemme også, siger Hans Jørgen Jensen. 

Han er med i et nyt forsøgsfiskeri i samarbejde med DTU Aqua for at undersøge fjæsing-fiskeriets indflydelse og bifangster i Kattegat. Hans fiskekutter har på de første fire dage på havet fanget 34 tons fjæsing, hvilket ifølge fiskeren er en rimelig stor fangst.  

Grafik over fangsten af fjæsing.
Grafik over fangsten af fjæsing.
Foto: Grafik: Rigmor Sams

Mange tror, at fjæsingen er farlig, og hvis man stikker sig på en fjæsing, så kan det også medføre kraftige smerter, hævelse og smerterne kan stråle ud i hele armen eller benet. Men den kan sagtens spises, lyder det fra fiskere. 

- Man kan jo stikke sig på piggen, men den er ikke farlig for mennesker, fortæller Michael Lodahl, Direktør ved Danske Fiskeauktioner, Thyborøn. 

Der er ikke særlig mange, der køber fjæsing. Muligvis fordi der ikke er så mange, der kender til fisken, men det skal vi have ændret på og have fisken ud over rampen til danskerne, lyder det fra Michael Lodahl.