Skoleleder forbereder sig til skoleåbning i blinde: - Vi kender ikke retningslinjerne

Skolelederen på Thyborøn Skole, Louise Nees Hviid, er klar til at tage imod elever på mandag, men hun ved ikke, hvad hun skal gøre, hvis der pludselig opstår smitte.

2:39
Louise Nees Hviid håber snart at kende retningslinjerne for skoler.
Foto: Lasse Uttrup & Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

På mandag starter skoleåret for mange af landsdelens folke- og efterskoleelever, men hvordan er det nu lige, at retningslinjerne er?

For skolerne er det retningslinjerne fra juni, der gælder som udgangspunkt. Men i løbet af sommerferien er mange lærere og elever blevet vaccinerede, og coronasituationen ligner en anden, end da eleverne blev sendt på sommerferie.

- Vi er klar til at tage imod elever, og vi håber, at smitten er under kontrol. Men om vi egentlig er klar, ved vi ikke helt, for vi kender ikke retningslinjerne. Vi har det lidt, som vi har haft det siden marts, hvor der tit blev lavet om i retningslinjerne, fortæller Louise Nees Hviid, der er skoleleder på Thyborøn Skole. 

På skolen i den lille havneby går der 164 elever, og skolelederen er sammen med lærerne i gang med at forberede sig på det nye skoleår. Men Louise Nees Hviid ved ikke helt, hvordan de skal gribe planlægningen an. 

Det forlyder nemlig, at retningslinjerne for skolerne er på vej, men hvornår, de kommer, vides ikke.

- Jeg ville gerne have haft retningslinjerne, og jeg ville også gerne have haft retningslinjerne før ferien, men de kom ikke. Jeg ved ikke, om man kan blive immun over for sådan noget, men vi har vænnet os til, at retningslinjerne kommer, når de kommer, siger skolelederen i Thyborøn, der tager situationen med ophøjet ro.

Hvad skal vi gøre ved smitte?

Anderledes kritisk er formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen. Han er stærkt utilfreds med, at Sundhedsstyrelsen med mindre end en uge til skolestart endnu ikke har offentliggjort nogle retningslinjer.

- Der er en usikkerhed blandt lærerne og skolelederne, for hvad gør vi, hvis der opstår smitte? Det kan ske allerede på mandag. Der er noget forberedelse, vi må lade ligge, og det er ikke hensigtsmæssigt.

- Vi skal vide det på forhånd. Alle elever og lærere skal vide, hvilke retningslinjer, der gælder. Det er en tryghed, vi har brug for, siger han.

Også Venstres friskole- og efterskoleordfører, Kenneth Mikkelsen, kritiserer regeringen og Sundhedsstyrelsen. 

Han mener, at man siden foråret har vidst, at skolerne begynder på mandag, og derfor burde der have været retningslinjer klar.

- Jeg synes, det er dybt kritisabelt. Der er en årsag til, at vi i foråret fik lavet en langsigtet plan omkring corona, så det kommer ikke som nogen overraskelse, at børnene starter i skole på mandag.

- Det er utilstedeligt, at skolelærere og -ledere skal møde ind denne uge og ikke har muligheden for at forbedrede sig, siger Kenneth Mikkelsen.

Retningslinjerne er på vej

Sundhedsstyrelsen har onsdag ikke villet stille op til interview med TV MIDTVEST, men de har sendt et skriftligt svar på mail, hvor de skriver, at retningslinjerne er på vej, men de kan ikke love, hvornår de bliver offentliggjort.

- Vi kan se en fin tilslutning til tilbuddet om vaccination blandt de 12-15 årige, som Sundhedsstyrelsen satte i gang midt i juli. Vi følger tilslutningen nøje, og er meget positive over så mange, som allerede nu har takket ja til tilbuddet om vaccination. Det skal naturligvis komme skoleeleverne til gode, og derfor er Sundhedsstyrelsen nu i gang med at opdatere retningslinjen for smittehåndtering på skoler, skriver Sundhedsstyrelsen.

På skolen i Thyborøn fortsætter Louise Nees Hviid forberedelserne, som var det et normalt skoleår. 

Sammen med de andre skoleledere i Lemvig Kommune prøver de sammen at finde en model, der passer skolerne bedst. De kunne sammen tælle til 19 ændringer i retningslinjerne i løbet af sidste skoleår, og derfor brugte de også deres sunde fornuft langt henad vejen i et år, hvor det ikke var til at vide, hvad der var op og ned.

- Vi er nærmest blevet vant til ændringer hele tiden. Nu er retningslinjerne ikke så udpenslet, så må vi også begynde at tænke på, hvad vi ser som fornuftigt, siger Louise Nees Hviid.

Og med fornuften på glas skal de 164 elever på Thyborøn Skole nok få lært en masse det næste år.

- Det skal nok gå. Det har været et hårdt skoleår, men det havde været endnu hårdere, hvis ikke vi sagde til os selv, at det nok skulle gå, så det fortsætter vi med, fortæller skolelederen.